BiH
0

Dječija nedjelja u znaku prepoznavanja potreba djece

FENA
Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije
Raznovrsne edukativne aktivnosti osnova su ovogodišnjeg programa Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo koja se obilježava u prvoj sedmici oktobra, a ukazuju na značaj prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Muamer Bandić kazao je tim povodom na današnjoj pres-konferenciji da je Kanton Sarajevo svjestan činjenice da sva djeca nemaju jednake mogućnosti, ali i toga da imaju jednaka prava.

"Zbog toga smo preferirali aktivnosti koje omogućavaju da djeca s poteškoćama u psihičkom i tjelesnom razvoju na kreativan način projektiraju želje i iskažu mogućnosti", kazao je ministar Bandić.

Naglasio je da će Ministarstvo s 11.500 KM sufinansirati realizaciju tih aktivnosti. Među njima je i donacija od 1.500 KM Udruženju roditelja djece s posebnim potrebama "Krijesnica" iz Kupresa, a u okviru programa obilježavanja Dječije nedjelje u FBiH.

Program obilježavanja Dječije nedjelje donijelo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a u suradnji s ustanovama iz oblasti socijalne zaštite, kulturnim i ustanovama predškolskog i školskog obrazovanja i nevladinim organizacijama, a glavni cilj je promocija prava djece. Taj program usklađen je s programom obilježavanja tog dana u Federaciji BiH.

Ministar Bandić naglasio je rezultate njihove dosadašnje suradnje posebno na poboljšanju uvjeta iz oblasti zaštite obitelji i djece te to definirao kao put za stvaranje preduvjeta i ambijenta da Dječija nedjelja traje tokom cijele godine, a ne samo u prvoj sedmici oktobra.

Predstavnici ustanovama i nevladinih organizacija - sudionici aktivnosti predviđenih Programom predstavili su danas događaje kojima će ove godine obilježiti Dječiju nedjelju u KS-u.