Podizanje svijesti
10

Dječija nedjelja u KS: Neophodno je poboljšati inkluzivnu politiku

Klix.ba
U cilju uključivanja svih aktera u proces poboljšanja inkluzivne politike u Kantonu Sarajevo u utorak, 3. oktobra, u SUMERO centru u Vogošći sa početkom u 10 sati bit će održana konferencija "Inkluzijom do jednakih mogućnosti djece i osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo".

"Ovom konferencijom također želimo analizirati postojeće zakone, podijeliti dobre prakse, identificirati uključenost roditelja te identificirati prepreke i poboljšanja u implementaciji inkluzije u Kantonu Sarajevo", izjavio je direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić.

Predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjak-Los Rosales" iz Mostara, Jasna Rebac, istakla je da se pravo na školovanje kao ljudsko pravo mora ostvarivati u redovnom školskom sistemu.

"Inkluzija je proces podložan stalnom reformiranju i o njoj treba stalno razgovarati, dobre primjere isticati, iz loših učiti, podsticati je, učestvovati u njoj, jer svako od nas ima svoju ulogu u neprekinutom lancu zvanom inkluzija: obrazovne vlasti, škole, roditelji, učenici sa i bez invaliditeta", navela je Rebac te dodala da je održavanje ovakvih konferencija iznimno bitno kako bi se utjecalo na svijest javnosti o inkluziji.

U radu konferencije učestvovat će niz eksperata iz različitih oblasti ključnih za proces inkluzije. O temama "Izazovi i perspektive inkluzije u Kantonu Sarajevo", "Zakonski okvir i diskriminacija u oblasti inkluzije" te prezentacija dobrih praksi i projekata govorit će predavač sa Pedagoške akademije Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Haris Memišević, izvršni direktor udruženja Vaša prava BiH, Emir Prcanović, direktor KJU Porodično savjetovalište Sarajevo, Senad Alić te dr. Fata Ibralić iz Saveza SUMERO.

U Bosni i Hercegovini, djeca i općenito osobe sa invaliditetom su izložene diskriminaciji i predrasudama. Budući da se koncept inkluzije još uvijek ne implementira u dovoljnoj mjeri, mnoga djeca su suočena sa socijalnom isključenošću i izolacijom.

Konferenciju organitira Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH - SUMERO pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Konferencija će biti organizirana u okviru Dječije nedjelje koja se od 2. do 8. oktobra obilježava u Kantonu Sarajevo, a prijevoz na konferenciju za sve zainteresovane građanke i građane obezbijeđen je u 9:40 sati ispred zgrade Kantona Sarajevo.