Poboljšani uvjeti
89

Dječija hirurgija u Sarajevu godišnje ima više od 1.000 pacijenata, visok procent izlječenja

Klix.ba
Na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS-a liječe se najmlađi pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine, te se godišnje uradi preko 1.000 operativnih zahvata. Zahvaljujući educiranom kadru, multidisciplinarnom pristupu i opremi, ova Klinika bilježi visok stepen izlječenja.

Prema riječima šefa Klinike doc.dr.Zlatana Zvizdića, uvjeti liječenja i boravka najmlađih pacijenata znatno su poboljšani od preseljenja klinike u nove prostorije na lokalitetu Jezero.

"Prije izmještanja Klinike najmlađi pacijenti boravili su u starim prostorijama, te su pretrage i preglede morali obavljati na više različitih lokacija na KCUS-u. Pacijenti sada borave u moderno opremljenim, prostranim i svijetlim sobama. Zahvaljujući razumijevanju menadžmenta otvoren je i poseban laboratorij, te je angažovan i radiolog koji radi dijagnostičke pretrage za djecu na Jezeru. Nema više bespotrebnog hodanja s Jezera do KCUS-a. Sada se u jednoj zgradi radi kompletna usluga za djecu. Poboljšani su i uvjeti rada naših uposlenika. Olakšana je komunikacija i saradnja sa kolegama pedijatrima jer su obje Pedijatrijske klinike u istoj zgradi", izjavio je Zvizdić.

On naglašava da je posebna pažnja usmjerena na neonatalnu hirurgiju i liječenje djece sa urođenim manama.

"Djeca s urođenim manama bez hirurškog tretmana bila bi osuđena na teški invaliditet, a neka od njih s težim oboljenjima vjerovatno ne bi ni preživjela. Neonatalnu hirurgiju veoma uspješno radimo zahvaljujući educiranom kadru i opremi. Imamo odličnu Neonatalnu intenzivnu njegu za bebe do mjesec dana na Pedijatrijskoj klinici, kao i Pedijatrijsku intenzivnu njegu za bebe od mjesec dana i djecu do 18 godina starosti", kazao je Zvizdić.

Dodaje da, kao i sve oblasti medicine, dječija hirurgija zahtjeva multidisciplinarni pristup u liječenju.

"Radimo operacije abdomena, grudnog koša, urološke operacije, te liječimo djecu s opekotinama u saradnji sa kolegama s Plastične hirurgije. Posebnu pažnju pridajemo onkološkoj hirurgiji, odnosno operativnom tretmanu djece sa solidnim malignim tumorima. Blisko sarađujemo sa Hematoonkološkim odjelom Pedijatrijske klinike, te sprovodimo kombinovani hematološko-hirurški tretman, koji se sastoji od preoperativne kemoterapije, operativnog uklanjanja malignih tumora, te po potrebi nastavka postoperativne kemoterapije. Ponosni smo i na operativne zahvate urođenih mana jednjaka,ž koje u više od 90 posto slučajeva rezultiraju preživljavanjem djece, s minimalnim dugotrajnim morbiditetom. Usvojili smo i nove stavove za liječenje dijafragmalnih kila. To su novorođenačke kile koje vrlo jako i teško utječu na dišni sistem. Zajedno sa intezivistima preoperativno pripremamo bebe i po nekoliko dana za ovu operaciju. Radimo i sve zahvate koji su vezani za kongenitalne anomalije crijeva", naveo je Zvizdić.

Kaže da su izuzetno zahvalni na podršci i razumijevanju menadžmenta KCUS-a koji je omogućio kontinuirani program edukacije ljekara i medicinskog osoblja. Glavna sestra Klinike Katica Mikulić, DMS, ističe da mjesečno imaju više od 90 prijema, ali se zbog poboljšanih metoda i uvjeta rada pacijenti brže oporavljaju i upućuju na kućno liječenje.

"Svi prijemi su usklađeni s otpustima. Imamo odlično uhodan sistem rada, pacijenti se po prijemu odmah tretiraju. Nema više dugog zadržavanja u bolnici, kao što je ranije bila praksa. Djeca se najbolje i najbrže oporavljaju u okruženju svojih porodica", rekla je Mikulić.