|

Dječija graja ponovo odzvanja Novom Kasabom: 130 učenika krenulo u improviziranu školu

Dječija graja ponovo odzvanja Novom Kasabom: 130 učenika krenulo u improviziranu školu
34
M. N.
2.9.2019. u 10:56
12
komentara
34

dijeljenja
Dječija graja ponovo odzvanja Novom Kasabom: 130 učenika krenulo u improviziranu školu
Oko 130 bošnjačkih učenika iz Konjević Polja sjelo je jutros u školske klube u Edukativnom centru Nova Kasaba. Već sedam godina traje borba njihovih roditelja da im s omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta i edukacija na bosanskom jeziku.
Uprkos tome što idu u improviziranu školu dječica su ovaj dan dočekala s puno radosti. Prostor ispred centra odzvanjao je dječijom grajom, a ponosni roditelji, iako su razočarani sistemom i državom, ispraćali su svoje đake s osmijehom.

EDUKATIVNI CENTAR NOVA KASABA 2019Sve je isto kao i prije sest godina, samo sto je sad dosta manje politicara i novinara, valjda im dosadilo.Eh, nama dosaditi nece!!!Mi se i dalje borimo za svoja prava.Sedma je godina kako se borimo za svoja osnovna prava u manjem bh. entitetu.Tesko je ovo sve prozivljavati, da u ovom vremenu, i na svom topraku budes ugrozen i diskriminiran.Prvo molimo dragog Allaha da nam da snage da istrajemo u svojoj borbi, a molimo vlast i politicare u "SARAJEVU" da se vise ukljuce u ovaj slucaj, sigurni smo da to mogu.Mahsuz selam..

Posted by Mjesna Zajednica Konjevic Polje on Monday, September 2, 2019


"Sve je isto kao i prije šest godina, samo što je sada dosta manje političara i novinara, valjda im dosadilo. Eh, nama dosaditi neće! Mi se i dalje borimo za svoja prava. Sedma je godina kako se borimo za svoja osnovna prava u manjem bh. entitetu. Teško je ovo sve proživljavati, da u ovom vremenu i na svom topraku budeš ugrožen i diskriminiran. Prvo molimo dragog Allaha da nam da snage da istrajemo u svojoj borbi, a molimo vlast i političare u 'Sarajevu' da se više uključe u ovaj slučaj, sigurni smo da to mogu", kazali su roditelji učenika iz Konjević Polja.

U Novoj Kasabi nastavu pohađaju djeca iz povratničkih naselja i sela u općinama Milići, Bratunac, Zvornik i Vlasenica. Neka od njih pješače i kilometrima da bi došli do škole.

I ove godine oni će pohađati nastavni plan i program kao i njihovi vršnjaci u Kantonu Sarajevo.

Sudski proces koji su pokrenuli roditelji još 2014. godine protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, zbog uskraćivanja prava učenicima da izučavaju bosanski jezik, ali i drugih predmeta koji se tiču nacionalu grupu predmeta, još traje i čeka se odluka Ustavnog suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...