Pozitivan primjer
384

Dječaci iz Sarajeva sami iscrtali linije na sportskom igralištu u naselju Saraj Polje

E. Lj.
U vremenu kada je nažalost u našem okruženju sve više pojava devastacije dječijih i sportskih igrališta i drugih javnih dobara, pozitivan primjer očuvanja sredine u kojoj žive, pokazali su domišljati dječaci iz sarajevskog naselja Saraj Polje.

Petanaestogodišnji Hamid Merdović i njegovi drugari došli su na ideju da sami iscrtaju linije na sportskom igralištu, gdje je preduzeće Lokom nedavno saniralo ogradu, table i koševe. Željeli su dati vlastiti doprinos uređenju igrališta koje se nalazi iza stambene zgrade u ulici Teheranski trg na kojem svakodnevno provode vrijeme igrajući košarku i nogomet, a gdje su proteklog vikenda iscrtali linije.

"Zajedno sa četvericom drugara svakodnevno igram košarku na ovom igralištu, ponukani činjenicom da su se linije na igralištu izbrisale, odlučili smo da ih sami iscrtamo. Radovi su trajali dva dana, najprije smo stavili trake na linije koje su se još pomalo uočavale, to nam je bio kao šablon za farbanje. Skupili smo 60 KM, Farukov babo nam je od sebe dao 50 KM, a jedan komšija još 10 KM, tako da smo kupili boje i obojili igralište koje sada lijepo izgleda“, priča Hamid.

Njegov drug Faris Darman naglašava da svi treba da se ugledaju na njih, jer oni cijeli ljetnji raspust provode igrajući fudbal i košarku na tom igralištu. „Odlučili smo da obojimo linije da bismo lakše igrali. Mislim da bi svi trebali da se ugledaju na nas, jer sva igrališta su potrebna za sportske aktivnosti“, kaže Faris, poručivši vršnjacima da postupe na isti način kako bi nam igrališta bila očuvana i lijepa. Potrebno je samo malo truda i volje. Dodao je kako bi on i njegovi drugari voljeli kada bi se na igralište postavila i rasvjeta, tada bi, kaže, mogli igrati i u večernjim satima.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, zajedno sa saradnicima i predstavnicima Savjeta MZ Saraj Polje, obližnje škole Aleksa Šantić i preduzeća Lokom obišao je danas igralište gdje se susreo sa vrijednim momcima i uručio im simboličan poklon.

"Uvijek nas obraduju ovakve inicijative, naročito od naših mladih, kada se oni odnose odgovorno prema sredini u kojoj žive, prema svom naselju. Oni su sami krenuli u rekonstrukciju ovog igrališta, u iscrtavanje linija. Znajući da će ga oni i dobro čuvati, kada na ovakav način pristupaju svom igralištu, donirali smo im nogometnu i košarkašku loptu i mreže za koševe i golove. Dječaci su sretni i zadovoljni i zamolili su za još nekoliko sitnica koje neće biti problem realizirati da im svaki dan bude ljepši i ugodniji. Najvažnije je da oni to igralište vole i čuvaju od devastacija“, naglasio je načelnik Efendić, uz poruku omladini iz drugih naselja da se na ovakav način organizira, a lokalna zajednica će sigurno pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Općina Novi Grad Sarajevo proteklih je godina uložila na stotine hiljada konvertibilnih maraka za izgradnju novih i sanaciju postojećih dječijih i sportskih igrališta na svom području u nastojanju da najmlađim stanovnicima i omladini osigura prostor za igru i sportske aktivnosti.

"Primjer dječaka iz Saraj Polja dokaz je da igrališta možemo zajedno održavati i čuvati, a najbolje ih mogu čuvati upravo oni koji ih koriste", navode iz Općine Novi Grad.