BiH
5

Djeca ulice u Tuzli: Od prosjačenja do prostitucije i prodaje droge

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na području Tuzlanskog kantona veliki broj djece prisiljen je da vlastiti put traži na gradskim ulicama. Na ulicu su obično gurnuti iz ekonomskih razloga ili su tamo dospjeli pokušavajući da pobjegnu od svakodnevnih problema u porodici.

Na ulicama Tuzle svakodnevno možemo vidjeti mališane kako peru vjetrobranska stakla, prosjače ili se na drugi način ekonomski eksploatišu. Najveći broj njih niti su beskućnici, niti delikventi.

Uglavnom su to tek nezaštićena djeca ugrožena različitim oblicima rizika, nasilja i eksploatacije. Djeca ulice, nažalost, nerijetko su, pored prosjačenja, izložena prostituciji, trgovini drogama te drugim oblicima organizovanog i neorganizovanog kriminala protiv ljudi ili imovine.

Ekstremno ugrožena kategorija

Tuzlansko Udruženje Zemlja djece u BiH dugi niz godina aktivno radi na poboljšanju položaja ekstremno ugrožene kategorije djece u lokalnoj zajednici.

Na njihov neravnopravan položaj u društvu podsjeća se i ovog 12. aprila, kada se i obilježava Međunarodni dan djece ulice.

"Nažalost, ova djeca su jako ugrožena jer se njihova osnovna prava ne poštuju. Naše udruženje sa ovom populacijom radi od 1999. godine kada smo započeli prve aktivnosti na ulicama, raskrsnicama i parkovima, odnosno mjestima gdje se oni i okupljaju“, kaže projekt koordinatorica u Udruženju Zemlja djece u BiH Melisa Grebović.

Pod okriljem ovog udruženja djeluje i Dnevni centar za djecu uključenu u život ili rad na ulici, gdje se mališanima nude različite vrste usluga.

"Nudimo usluge edukativnog sadržaja, usluge savjetovališta u kojem rade pedagozi, psiholozi i socijalni radnici, dnevnog obroka, kao i usluge vešeraja. Pokušavamo dati jednu sveobuhvatnu podršku ovoj djeci. Također, podršku dajemo i njihovim porodicama, odnosno roditeljima i starateljima koji uz pomoć naših socijalnih radnika mogu da riješe mnoga administrativno-pravna pitanja", ističe Grebović.

Usluge centra zatražilo 511 mališana

Kroz ovaj centar od samog osnivanja do danas ukupno je prošlo 511 mališana.

"Na dnevnoj bazi u prosjeku imamo od 20 do 30 djece koja koriste neku vrstu usluge. Osim centra u Tuzli mi imamo i izmješteni centar u naselju Kiseljak gdje radimo tri puta sedmično u saradnji sa Osnovnom školom Kiseljak. Također, radimo i u naseljima Mihatovići i Svatovac“, naglašava Grebović te dodaje da djeca u ovaj centar dolaze na dobrovoljnoj osnovi.

Inače, Međunarodni konzorcij za djecu ulice proglasio je 12. april Međunarodnim danom djece ulice. Tim povodom danas je na stadionu Telex u Tuzli upriličena manifestacija takmičarskog karaktera pod nazivom Vesela olimpijada.

Na Veseloj olimpijadi učestvovale su ekipe od deset učenika iz pet osnovnih škola sa područja Tuzle, kao i ekipa sastavljena od štićenika Dnevnog centra za djecu uključenu u život ili rad na ulici.

Učenica sedmog razreda osnovne škole Centar u Tuzli Edina Kurbašić također je dala svoj doprinos obilježavanju ovog datuma.

"Na Veseloj olimpijadi sam nastupila sa plesnom tačkom. Svim današnjim aktivnostima pokušavamo da pošaljemo poruku da su sva djeca ista", kazala nam je Kurbašić.