Veliki rizici
436

Djeca u Sarajevu bez vode i vlažnih maramica ne mogu u školu, redukcije otežavaju rad

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nestašice vode u Sarajevu svakodnevno povećavaju rizik od širenja zaraznih oboljenja, a među najranjivijim kategorijama su školarci koji se već dva mjeseca ne smiju zaputiti u školu bez nekoliko flašica vode i vlažnih maramica u ruksacima.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro otkriva nam kako redukcije vode prouzrokuju probleme u desetak škola u Sarajevu. Ostale škole koje se napajaju iz alternativnih izvora, kao što je izvorište Jahorinsko vrelo, nemaju problema s vodosnabdijevanjem.

"Najveće probleme imaju radnici koji rade na održavanju higijene, a dodatni je problem što voda ne može izaći na druge i treće spratove u školama i onda kad nema redukcije. U Sindikatu dosad nismo zabilježili zahtjeve naših podružnica da nešto poduzmemo. Da je neka od podružnica tražila da reagujemo, mi bismo sigurno reagovali i tražili da se nađu neki alternativni načini napajanja škola vodom. Ukoliko ne bismo mogli doći do toga, onda bismo tražili da se reducira nastavni proces i obustavi u školama gdje je ugrožen", kazao nam je Sivro.

On dalje naglašava kako su ogromni rizici od pojave zaraznih bolesti u školama zbog nestašice vode.

"Ja radim u školi na Vratniku gdje se djeci jasno naglasilo da nose sa sobom vodu, što za piće, što zbog lične higijene. Djeca uvijek trebaju prati ruke i mi ih, kao njihovi učitelji i odgajatelji, i kad imamo vode konstantno savjetujemo da to rade. Ovako je jako teško", dodao je Sivro.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo savjetuju kako uposlenici u školama i vrtićima, roditelji i djeca zajedničkim djelovanjem trebaju pokušati prevazići ili barem smanjiti rizike zbog dnevnih redukcija vode.

"Snabdijevanje stanovništva zdravstveno ispravnom vodom za piće je opća preventivna mjera za sprečavanje nastanka i suzbijanje širenja zaraznih bolesti. Dnevne redukcije vode povećavaju rizik od pojave i širenja zaraznih oboljenja", kažu iz Zavoda.

Neke od preporuka Zavoda za javno zdravstvo su kako bi se nastavne aktivnosti trebale održavati onda kada je snabdijevanje vodom uredno, kako se u periodu dnevne redukcije mora vršiti pojačano održavanje higijene mokrih čvorova, a jelo u školama mora se ograničiti na period velikog odmora. Stručnjaci savjetuju kako se od djece mora tražiti odgovorno ponašanje, a roditelji bi djeci trebali objasniti važnost lične higijene i posljedica koje bi mogle nastati zbog higijenskih propusta.

Iz Zavoda također ističu kako djecu treba uključiti kao aktivne učesnike u prevazilaženju problema sa snabdijevanjem vode.

Zavod za javno zdravstvo KS redovno prati epidemiološku situaciju prema kojoj će donositi nove preporuke. Sve informacije i savjete vezane za moguće rizike zbog nestašice vode, građani mogu potražiti u najbližoj epidemiološkoj službi ili putem telefona 033 622 028 te 033 667 691 .