Potvrđeno u JU
56

Djeca u sarajevskim vrtićima nemaju voće zbog kašnjenja tendera

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Od početka januara 2019. godine djeca u sarajevskim vrtićima nemaju redovnu voćnu užinu zbog problema s tenderskom procedurom, potvrđeno je iz Javne ustanove Djeca Sarajeva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Majka jednoipogodišnje djevojčice iz vrtića “Kekec” kaže za BIRN BiH kako je iznenađena “da može nastati problem oko nabavke voća” i da od Javne ustanove (JU) “Djeca Sarajeva”, koja upravlja vrtićima, očekuje da njeguje “ispravne, zdrave politike”.

“Mislim da je voće jako bitno za svako dijete. Svoju djecu dajemo na povjerenje na osam sati i očekujemo da ti obroci budu u skladu sa zdravim odgojem”, naglašava Dina G., majka djevojčice.

Ona kaže da je od ostalih roditelja saznala da ni njihova djeca nisu dobijala voće. U posljednjih nekoliko dana voće je ponovo servirano djeci.

“Za jedan dan vam mogu 100 posto potvrditi da su imali voće. Bila je banana. Ne znam na koji način su nabavljali. Bitno mi je da su nabavili, da su konačno dobili”, napominje Dina.

Iz JU-a “Djeca Sarajeva” su za BIRN BiH potvrdili da se voćna užina nije posluživala od početka januara 2019. godine. Djeci je umjesto voća, kažu u ovoj ustanovi, osigurana zamjena – četvrti obrok, odnosno voćni jogurti, keks i voćni pudinzi.

“Na ovaj način smo pokušali premostiti taj period, u nadi da će se poteškoće oko nabavke hrane ubrzo riješiti”, ističu iz JU-a “Djeca Sarajeva”.

Meša Selimović, predsjednik Vijeća roditelja sarajevskih vrtića, kaže da je od uprave vrtića saznao da će se, dok se ne riješi problem oko tenderske procedure, djeci davati zamjenski proizvodi koji u sebi sadrže voće ili će se, tamo gdje bude mogućnosti, na osnovu donacija fizičkih i pravnih lica omogućiti da dobiju voćni obrok.

“Djeci je stvarno bitan taj voćni obrok i mislim da ništa ne može to nadomjestiti”, kaže Selimović.

Tender za nabavku hrane i pića vrijedan više od pola miliona maraka pokrenut je 10. oktobra 2018. godine, ali dijelovi odnosno LOT-ovi ovog tendera do danas nisu završeni. Iz uprave vrtića kažu za BIRN BiH kako su i ranijih godina tendere pokretali u oktobru i završavali ih na vrijeme, odnosno prije početka naredne godine