Dan sjećanja
122

Djeca u Goraždu se prisjetila ubijenih mališana: Samo da rata ne bude

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Brojni građani, porodice, zvaničnici, a među njima i najveći broj mladih i učenika prisustvovali su performansu na gradskom mostu u Goraždu kojim je obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda u periodu 1992. - 1995.godina.

Uz poruke da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi, 149 učenika osnovnih i srednjih škola izgovorilo je ime svakog ubijenog djeteta u Goraždu u periodu agresije, ostavljajući bijele ruže na stolicama postavljenim u znak sjećanja na njihovo prekinuto djetinjstvo.

A 576 djece učestvovalo je u performansu priređenom u parku ispred spomenika ubijenoj djeci na platou Centra za kulturu, odakle su poslali simboličnu poruku "Da rata ne bude", svirajući i pjevajući refren istoimene pjesme

"Ovo je prvi put da performans organizujemo na ovaj zvanični datum. Broj od 576 učesnika svih osnovnih i srednjih škola te djece iz vrtića, simbolizira broj ubijene i ranjene djece tokom agresije u tadašnjem Okrugu Goražde, a refren pjesme "Da rata ne bude" sviramo i pjevamo 150 minuta u znak sjećanja na toliko ubijene djece kojima odajemo počast i ujedno šaljemo ovu univerzalnu poruku širom svijeta, da nikada i nigdje rata ne bude, jer mi u ovom malom gradu najbolje znamo koje je to zlo", kazao je Muhidin Obuća, direktor Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović".

Među delegacijama koje su odale počast i položile cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda bili su i gosti iz Trnova.

"Velika nam je čast iako smo jako tužni što prisustvujemo ovakvom događaju i danas smo došli kako bi odali počast ubijenoj djeci Goražda jer to nikada ne smijemo zaboraviti", poručila je Vildana Smajović, sekretarica jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Trnovo Vildana Smajović

Odlukom Gradskog vijeća Goražde 14.maj ustanovljen je kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda u periodu 1992 – 1995. godina a tim povodom jučer je u BPK Goražde proglašen i Dan žalosti. Brojnim sadržajima u okviru dvodnevnog programa odata je počast ubijenoj djeci.