Safet Haliliović
0

"Djeca su sve više izložena nasilju"

SRNA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Haliliović upozorio je da su djeca u BiH sve više izložena nasilju u porodici, školi i na ulici, porocima narkomanije i alkoholizma, a u stalnom porastu su i izloženost pedofiliji, pornografiji, nasilju i nepoželjnom seksualnom materijalu na internetu.

Halilović je istakao da opšta situacija u kojoj odrastaju djeca u BiH još nije zadovoljavajuća, iako je u posljednjih godina postignut znatan napredak u vezi sa prihvatanjem međunarodnih normi i obaveza, te usvajanjem niza dokumenata koji se odnose na zaštitu prava djece.

"Okruženje u kojem danas žive djeca u BiH dodatno usložnjava težak socio-ekonomski položaj velikog broja porodica što rezultira zlooupotrebom djece, njihovim zanemarivanjem i izrabljivanjem, te fizičkim i seksualnim zlostavljanjem", rekao je Halilović na stručnom skupu o temi "Ostvarivanje prava djece iz ranjivih kategorija", koji je danas organizovan u Sarajevu u okviru Dječije nedjelje.

On je naglasio da je Ministarstvo u proteklom periodu aktivno radilo na ispunjavanju međunarodnih obaveza iz oblasti zaštite dječijih prava, posebno na izradi planova i obezbjeđenju sredstava za poboljšanje položaja Roma.

Navodeći da je evidentirano 4 318 romskih porodica kojima je potrebna pomoć u stambenom zbrinjavanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i posebno obrazovanju, Halilović je rekao da je za realizaciju ovih planova u posljednje dvije godine izdvojeno šest miliona KM.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS Momir Popić istakao je da je u RS-u učinjen značajan napredak kada je riječ o zaštiti djece sa smetnjama u razvoju, a Zakonom o dječijoj zaštiti propisano je da korisnici koji imaju djecu sa posebnim potrebama imaju dječiji dodatak bez ikakvog imovinskog cenzusa od 100 KM po djetetu.

"Mi provodimo i projekat socijalizacija i rekreacija djece u Kumboru, a kojim je od 12 500 djece sa smetnjama u razvoju obuhvaćeno oko 30 odsto ili 3 500 djece", naglasio je Popić, dodajući da Vlada RS, resorno ministarstvo i Fond podržavaju sve aktivnosti koje se tiču djece sa posebnim potrebama.

Prema njegovim riječima, u okviru Dječije nedjelje Javni fond za dječiju zapštitu je ustanovama gdje borave djeca dao jednokratnu novčanu pomoć s ciljem unapređenja zaštite mališana u domovima za djecu.

Šef Odsjeka za zaštitu porodice i djece u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH (FBiH) Miroslav Mauhar istakao je da u FBiH, prema evidenciji, ima oko 3 000 djece bez roditeljskog staranja, od čega je pola smješteno u ustanovama za djecu, a pola je na brizi u porodičnom smještaju.

On je ocijenio da je Zakon o osnovama socijalne zaštite porodice sa djecom i zaštite civilnih žrtava rata nedovoljan u pravima ranjivih kategorija djece, jer se ne provode ni ona prava koja imaju.