{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Djeca su sve više izložena nasilju"

S
6.10.2010. u 13:36
0
3
"Djeca su sve više izložena nasilju"
0
"Djeca su sve više izložena nasilju"
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Haliliović upozorio je da su djeca u BiH sve više izložena nasilju u porodici, školi i na ulici, porocima narkomanije i alkoholizma, a u stalnom porastu su i izloženost pedofiliji, pornografiji, nasilju i nepoželjnom seksualnom materijalu na internetu.
Halilović je istakao da opšta situacija u kojoj odrastaju djeca u BiH još nije zadovoljavajuća, iako je u posljednjih godina postignut znatan napredak u vezi sa prihvatanjem međunarodnih normi i obaveza, te usvajanjem niza dokumenata koji se odnose na zaštitu prava djece.

"Okruženje u kojem danas žive djeca u BiH dodatno usložnjava težak socio-ekonomski položaj velikog broja porodica što rezultira zlooupotrebom djece, njihovim zanemarivanjem i izrabljivanjem, te fizičkim i seksualnim zlostavljanjem", rekao je Halilović na stručnom skupu o temi "Ostvarivanje prava djece iz ranjivih kategorija", koji je danas organizovan u Sarajevu u okviru Dječije nedjelje.

On je naglasio da je Ministarstvo u proteklom periodu aktivno radilo na ispunjavanju međunarodnih obaveza iz oblasti zaštite dječijih prava, posebno na izradi planova i obezbjeđenju sredstava za poboljšanje položaja Roma.

Navodeći da je evidentirano 4 318 romskih porodica kojima je potrebna pomoć u stambenom zbrinjavanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i posebno obrazovanju, Halilović je rekao da je za realizaciju ovih planova u posljednje dvije godine izdvojeno šest miliona KM.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS Momir Popić istakao je da je u RS-u učinjen značajan napredak kada je riječ o zaštiti djece sa smetnjama u razvoju, a Zakonom o dječijoj zaštiti propisano je da korisnici koji imaju djecu sa posebnim potrebama imaju dječiji dodatak bez ikakvog imovinskog cenzusa od 100 KM po djetetu.

"Mi provodimo i projekat socijalizacija i rekreacija djece u Kumboru, a kojim je od 12 500 djece sa smetnjama u razvoju obuhvaćeno oko 30 odsto ili 3 500 djece", naglasio je Popić, dodajući da Vlada RS, resorno ministarstvo i Fond podržavaju sve aktivnosti koje se tiču djece sa posebnim potrebama.

Prema njegovim riječima, u okviru Dječije nedjelje Javni fond za dječiju zapštitu je ustanovama gdje borave djeca dao jednokratnu novčanu pomoć s ciljem unapređenja zaštite mališana u domovima za djecu.

Šef Odsjeka za zaštitu porodice i djece u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH (FBiH) Miroslav Mauhar istakao je da u FBiH, prema evidenciji, ima oko 3 000 djece bez roditeljskog staranja, od čega je pola smješteno u ustanovama za djecu, a pola je na brizi u porodičnom smještaju.

On je ocijenio da je Zakon o osnovama socijalne zaštite porodice sa djecom i zaštite civilnih žrtava rata nedovoljan u pravima ranjivih kategorija djece, jer se ne provode ni ona prava koja imaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: