Uskoro dogovor?
23

Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju školu u Sarajevu, koplja se lome oko lokacije i modula

FENA
Elvir Kazazović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Više stotina djece s poteškoćama u razvoju na području kantona Sarajevo nemaju nastavne programe, niti samu školu koju mogu pohađati, iako je školska godina već počela.

Kako je kazala novinarima Senada Bajrović iz Savjeta roditelja EDUS-a, sastanak je zakazan za narednih 15 dana, na kojem će se utvrditi ideja da se ide u brzu realizaciju prelaska u zgradu Osnovne škole "Isa-beg Ishaković".

"Trenutno se ova djeca nalaze u Osnovnoj školi 'Vladislav Skarić' na trećem spratu", rekla je Bajrović.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović je rekao da postoje različite opcije i interesi kako riješiti ovaj problem djece s poteškoćama u razvoju.

U ovom slučaju nađeno je kompromisno rješenje a to je da se ponudi više modula programa.

"Roditelji su se opredijelili da djeca borave u prostorijama OŠ 'Vladimir Nazor', a osim toga bi se potpisao i ugovor s roditeljima koji žele da njihova djeca pohađaju neki od modula", dodao je Kazazović.

Apel roditelja djece s poteškoćama u razvoju s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS-a s Kazazovićem na čelu, kampanja "Gdje je moja škola?" te konkretni prijedlozi za rješenje višegodišnjeg problema djece Grada Sarajeva, rezultirali su organizacijom sastanka s ministrom Kazazovićem, i to prvi put od jula ove godine.