BiH
1

FOTO / Djeca s Down sindromom pozivala prolaznike na II Sajam ideja inkluzije

Klix.ba
Svjetski dan osoba sa Down sindromom se obilježava 21.03., označavajući simboliku genetičke karte Down sindroma. Djeca i mladi s Down sindromom su iskoristili lijepo vrijeme, izašli na ulice Sarajeva i zajedno s volonterima dijeliti pozivnice prolaznicima za sutrašnji II Sajam ideja inkluzije.

Udruženje “Život sa Down sindromom” već godinama na razne načine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom, kroz okrugle stolove, radionice ili promocije knjiga. Ove godine, uz partnere

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Društvo ujedinjenih građanskih akcija – DUGA taj značajan dan za osobe s Down sindromom i njihove porodice, obilježava se kroz II Sajam ideja inkluzije.

Inkluzija predstavlja najhumaniji način organizacije jednog društva. Inkluzija u obrazovanju, u redovnim školama i vrtićima je temeljni dio sveopće društvene inkluzije, bitno pogotovo za djecu s posebnim obrazovnim potrebama i za njihove porodice. Upravo zbog toga, inkluzija u obrazovanju bi trebala biti društveni i politički prioritet.

II Sajam ideja inkluzije nastavlja da promoviše pozitivne primjere inkluzije iz cijele Bosne i Hercegovine. Veliki broj prijava je odličan indikator da inkluzija u obrazovanju ide u pravom smjeru. Čak 41 škola, vrtić i organizacija je odabrano da se predstavi na ovogodišnjem Sajmu, s potvrđenih čak 450 učesnika. Škole i vrtići iz Prijedora, Goražda, Bihaća, Tuzle, Mostara, Srebrenika, Sarajeva i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine dolaze da na 21.03. u Domu mladih pokažu svoje inovativne i kreativne načine življenja inkluzije.
Sa željom da što veći broj naših građana bude upoznat sa ovim danom i Sajmom ideja inkluzije, djeca i mladi s Down sindromom su zajedno s volonterima udruženja “Život sa Down sindromom” danas na ulicama Sarajeva dijelili pozivnice prolaznicima.