BiH
1

Djeca poginulih boraca svijetlog obraza koračaju putevima svojih očeva

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na spomen-obilježju u Zenici danas je obilježena godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, snaga koje su odbranile Bosnu i Hercegovinu u toku agresije i koje su zaslužene za njen opstanak.

Općinski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine i Savez RVI ZDK u saradnji sa Organizacijom RVI općine Zenica i JOB "Unija veterana" ZDK danas je na spomen-obilježju "Kameni spavač" polaganjem cvijeća i prigodnim programom obilježilo godišnjicu formiranja Armije RBiH.

Studentica prve godine Ekonomskog fakulteta u Zenici Ervina Šabanović kćerka je poginulog borca Šefika Šabanovića, a u današnjem obraćanju na "Kamenom spavaču" kazala je kako djeca poginulih boraca svijetlog obraza mogu nastaviti koracima svojih očeva.

"Hvala vam što ste odazvali i potvrdili da su živa sjećanja na branioce naše domovine Bosne i Hercegovine. Za vrlo kratko vrijeme, Armija RBiH je postala sila koja nije ubijala civile, rušila bogomolje i čuvala je jedinstvo sva tri naroda i na to moramo biti ponosni. Djeca poginulih boraca mogu nastaviti svijetla obraza koracima svojih očeva", kazala je Šabanović.

Komandant Sedme muslimanske viteške brigade, Šerif Patković, danas se obratio prisutnima na centralnom spomen-obilježju "Kameni spavač", gdje je kazao kako je ključ za uspjeh, jedinstvo.

"Više od 900 ljudi dalo je svoje živote, imali smo 1.700, a grad Zenica pretrpio je 52 civilne žrtve, od onih koji su granatirali taj grad. To su činjenice kao i činjenice da Dayton nije pravično rješenje za odbranu BiH, u dijelu u kojem se u sistemu izjednačio status žrtve i agresora. Nismo ostvarili međunarodno pravo i nismo uspjeli dokazati očitu krivnju za atak na prostor i zemlju, ali to nam nikako radi budućih generacija, ne daje za pravo da krivimo državu", kazao je Patković, te dodao:

"BiH ne može biti kriva, ona je naša mati, tako smo je zvali u ratu i moramo popravljati čiste vrijednosti, donositi pravičnije zakone i boriti se, ali da bi to uspjeli moramo se više ujediniti. Možda je ovo prilika da pozovemo sve boračke organizacije da se okupe u jednu zajedničku cjelinu sa jednim ciljem i tijelom koje će respektabilno tek tada moći postaviti pravičniji sistem vrijednosti. Svi znamo da nikad problem nije bio da se nema, problem je ovdje bio ono malo što se dijeli i mislim da raspodjela stvara onaj osjećaj koji razvija nezadovoljstvo. Svi oni koji misle da se mogu poigrati sa narodom, državom i vjerom, šaljemo i danas poruku da će BiH biti živa do Sudnjeg dana."

Cvijeće su položili predstavnici boračkih organizacija, predstavnici općine Zenica te Vlade ZDK kao i Skupštine ZDK, ali i brojne političke stranke.

Nakon programa na spomen-obilježju "Kameni spavač", organizovan je prijevoz na Gradsko groblje "Prašnice" gdje je odata počast palim borcima Trećeg korpusa te pripadnicima Armije RBiH iz reda hrvatskog i srpskog naroda, Rudolfu Kneževiću i Borivoju Komadini.