Roditelji protestovali
0

Djeca osnovne škole u Potočarima ne pohađaju nastavu jer nemaju grijanja

A. B.
Prva osnovna škola Srebrenica u Potočarima, Foto: RTV Srebrenica
Prva osnovna škola Srebrenica u Potočarima, Foto: RTV Srebrenica
Djeca područnog odjeljenja Prve osnovne škole Srebrenica u Potočarima već više od tri sedmice ne pohađaju nastavu u ovoj školskoj godini zbog problema sa zagrijavanjem učionica.

Kako je za Klix.ba naveo Mirnes Zahirović, predsjednik Vijeća roditelja Prve osnovne škole Srebrenica, roditelji su se o ovom problemu vec nekoliko puta žalili direktoru škole i zahtijevali da se on riješi.

"Maloprije sam se čuo sa roditeljima, oni su održali i protest ispred škole i na taj način skrenuli pažnju menadžmentu škole na sve probleme. Ovo je jedina škola koja ne funkcioniše i u kojoj ima učenika više nego u centralnoj školi, ali ona je jedini izuzetak u kojoj menadžment objašnjava da nemaju dovoljno finansija što je apsurd jer onda djeca nemaju pravo na školovanje", kazao je Zahirović.

Grijanje je nestalo u zadnjoj sedmici decembra prošle godine, a kako nam je ispričao Zahirović ni tokom raspusta nije popravljeno tako da su djeca i dalje u kućama i ne pohađaju nastavu. Inače u Prvu osnovnu školu Srebrenica ide oko 136 učenika, od kojih je većina bošnjačke nacionalnosti.

"Inače u ovoj školi je bilo i ranije problema poput neuslovnih učionica i fiskulturnih sala, a sada imamo i ovaj problem s grijanjem. Zaista ne želim vjerovati da je ovo usmjereno upravo prema tome što je pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti i to u Potočarima. Međutim, poučeni iskustvom od ranije da je ovakav problem nastao u centralnoj školi u Srebrenici odmah bi bio riješen. Međutim, to su sve djeca i ta politika uopće nije bitna, samo je važno da se djeci omogući da se školuju", poručio je.