Pravo vs nezadovoljstvo
3k

Djeca migranti će ići u OŠ "Brekovica" u Bihaću, mještani najavili ispisivanje svoje djece

Piše: M. N.
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Djeca migranti na području grada Bihaća trebala bi uskoro krenuti u Osnovnu školu "Brekovica". Riječ je o 51 djetetu smještenom u Hotelu "Sedra". Ova informacija izazvala je burne reakcije pojedinih roditelja čija djeca pohađaju ovu osnovnu školu te su najavili da će čak ispisati svoju djecu.

Vlasti su u nezavidnom položaju, ali prema riječima gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića odlučni su da se djeci pruže svi uvjeti kako bi njihova prava bila ostvarena. Datum početka nastave za djecu migrante još nije poznat, a Fazlić ističe da to ovisi o međunarodnim organizacijama koje će pomoći u realizaciji i finansiranju.

"Dva odjeljenja će biti formirana i škole imaju dovoljno kapaciteta za svu djecu. Razgovarao sam s i ministrom obrazovanja USK i bit će propisani uslovi i za djecu migrante, kao što postoje uslovi i za svako dijete kada se upisuje u školu, a među njima je sistematski pregled i sve ostalo što spada pod to", kazao je Fazlić za Klix.ba.

Ističe da bi bilo kakva priča o ugrožavanju i slično bila diskriminacija, što je nedopustivo.

"Nema nikakvog razloga da se to onemogući djeci, to nigdje u Evropi nije zabilježeno da im se onemogući obrazovanje. Trebamo kao društvo osigurati toj djeci da prođu obrazovanje. Ako neko smatra da njegovo dijete ne može ići u razred s drugim djetetom koje ima drugu boju kože ili ima status migranta je strašno", naglasio je.

Većina mještana mjesne zajednice Brekovica nije dočekala ovo s oduševljenjem. Savjet ove MZ održao je nekoliko sastanaka i s direktoricom OŠ "Brekovica" i rečeno im je da su ovu odluku donijele vlasti. Istakli su kako od njih nije tražio mišljenje.

Pojedini roditelji koristili su termine "ne dozvoliti miješanje", "ne damo školu", "vodite ih svojoj kući" i slično te su najavili da će ispisati svoju djecu. Također, najavili su proteste.

"Ako već MZ Srbljani i Ostrožac nisu dale da im se miješaju s djecom zašto onda kod nas mogu", komentirala je jedna od mještanki.

Svoje izjave svi pravdaju narušenom sigurnosnom situacijom, učestalim pljačkama, tučnjavama i sl. Gradonačelnik Fazlić potvrdio je da još uvijek imaju sigurnosnih problema, ali da su oni pod puno boljom kontrolom policije i u mnogo manjoj mjeri u odnosu na prethodni period. Sad su najčešća meta napuštene kuće u blizini granice.

"Odnos državnih organa spram nas se nije promijenio i davno sam shvatio da nema efikasne pomoći, niti će je biti. Imaju razumijevanja, ali su svjesni ograničenja i mogućnosti, a sve se prelama kod nas. Na području Bihaća je još uvijek između 2.000 i 3.000 migranata koji su smješteni u Đačkom domu, Biri te motelima, hotelima i hostelima", kazao je Fazlić.