|

Djeca koja rade na ulicama - žrtve trgovine ljudima

Djeca koja rade na ulicama - žrtve trgovine ljudima
12
F
FENA
2.12.2013. u 14:41
5
komentara
12

dijeljenja
Djeca koja rade na ulicama - žrtve trgovine ljudima Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje Humanitarna organizacija Altius je u partnerstvu s JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo počela s realizacijom Projekta “Djeca ulice - oni postoje”, čiji je cilj pružanje pomoći djeci ulice Sarajeva, da ostvare svoje pravo na normalno djetinjstvo, kroz psihosocijalni rad i socijalno uključivanje.
Projekt se realizira zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade SAD-a u BiH u iznosu od 19.998 američkih dolara.

"Podaci kojima raspolažemo i iskustvo od pet godina kontinuiranog i direktnog rada s djecom koja rade na ulici i koja su natjerana na prosjačenje, kao i s njihovim roditeljima ukazuju na osnovane sumnje da su desetine djece koja rade na ulicama u Kantonu Sarajevo žrtve trgovine ljudima", saopćeno je iz Udruženja, humanitarne organizacije, Altius.

Aktivisti HO Altius, uz pomoć socijalnih radnika JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, će svakodnevno uspostavljati komunikaciju s djecom na ulicama.

Projekat će trajati naredna tri mjeseca , a obuhvatit će rad sa 60-ero djece iz socijalno najugroženijih kategorija stanovništva.

Individualni i grupni rad s djecom i njihovim porodicama obavljat će svakodnevno tim od 23 stručnjaka koji čine: pedagozi, psiholozi, psihoterapeuti, pravnici i socijalni radnici s bogatim profesionalnim iskustvom.

"Napominjemo da veliki procent ove djece nemaju priliku da pohađaju školu, nemaju zdravstveno osiguranje i vrlo često nisu evidentirani u matičnim knjigama rođenih, dakle pravno su nevidljiva", saopćeno je iz Udruženja Altius.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...