Zamijenili radnike
224

Djeca iz sarajevskog vrtića "preuzela" Međunarodni aerodrom Sarajevo

Klix.ba
Djeca starije grupe iz sarajevskog vrtića "Biseri" posjetila su danas Međunarodni aerodrom Sarajevo u okviru projekta koji zajednički realiziraju JU Djeca Sarajeva i Televizija Sarajevo. Riječ je o seriji emisija za predškolski uzrast koje imaju za cilj da djecu upoznaju sa različitim zanimanjima.

"Zaposlenici aerodroma upoznali su mališane sa svim aktivnostima koje se obavljaju na aerodromu, te su im objašnjene sve procedure koje putnici trebaju proći kada putuju avionom", kazala je Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Najinteresantnija tokom posjete djeci je bila prilika da vide avion, te obiđu njegovu unutrašnjost. Zahvaljujući zaposlenicima Qatar Airwaysa, čiji avion su djeca obišla, također im je pružena i prilika da razgovaraju sa posadom aviona.

Djeci je omogućeno i da učestvuju u svim procesima rada, uključujući prodaju karata, javljanje na telefon, čekiranje prtljaga i izdavanje boarding karata.

Policijski službenici GP BiH su pokazali djeci kako se obavlja kontrola pasoša i KDZ pregled putnika i prtljaga, otkrivaju zabranjeni predmeti, a pokazana im je i specijalistička oprema.

Djeca su osim prilike da vide avion, najviše obradovala demonstracija vježbe sa službenim psom, belgijskim ovčarom, koji je dresiran za otkrivanje eksplozivnih materija.

"Iako danas nisu mogli otputovati na daleki put, jer su se vratila u vrtić na ručak i popodnevno spavanje, djeca su otišla sa brojnim novim znanjima i iskustvima, te se raduju budućim ovakvim posjetama i pravim putovanjima", dodala je Bagarić- Arnaut.