Crveni križ
0

Djeca iz općine Centar u Neumu

FENA
Crveni križ općine Centar Sarajevo i ove godine organizira ljetovanje za djecu petih i šestih razreda s područja Centra koja dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe, imaju samo jednog roditelja ili se nalaze u "Sigurnoj kući".

U pratnji aktivista općinskog Crvenog križa, mališani će sedam dana provesti u Neumu, a bit će smješteni u hotelu "Zenit".

Na osnovu spiskova koje su dostavile osnovne škole, djeca koja ovom prilikom prvi put idu na more podijeljena su u dvije grupe. Tako će 40 mališana i četiri vaspitača iz prve grupe na moru biti od 1. do 8. augusta, kada dolazi 36-ero djece iz druge grupe koji se kući vraćaju 15. augusta.

Pored kupanja, sunčanja i druženja, djeca će u edukativnom programu imati obuku iz prve pomoći, predavanja o reproduktivnom zdravlju, higijeni i trovanju hranom, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Organizirat će se i različite sportske aktivnosti i takmičenja, a za neplivače će biti održana obuka plivanja.

Iz budžeta Općine Centar za 2009. godinu izdvojeno je 68.111 KM za realizaciju projekata općinskog Crvenog križa, od čega je za ljetovanje odvojeno 36.398 KM.

Preostala sredstva namijenjena su za sufinansiranje projekta ''Laička kućna njega i pomoć za stare, bolesne, invalidne i nepokretne osobe'' (23.933 KM) i finansiranje obuke i takmičenja osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći (7.780 KM, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.