Po programu EDUS-a
36

Djeca iz autističnog spektra krenula na nastavu u Sarajevu

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Djeca iz autističnog spektra koja pohađaju obrazovni program organizacije EDUS krenula su jučer u vrtiće u Centru "Vladimir Nazor" u Sarajevu.

Kako nam je rekla Sanela Lindsay, generalna sekretarka udruženja EDUS, od ponedjeljka je krenulo 109 djece s kojima radi 47 edukatora.

"Očekujemo da će se opremanje dodatnih prostorija ubrzo završiti i da će u vrtiće krenuti još 41 dijete te se nadamo da će biti uposleno novih 18 edukatora, kako je rečeno", kazala je Lindsay.

Iako je ranije rečeno da su prostorije za djecu spremne od početka školske godine, Lindsay kaže kako su dodatne prostorije samo djelimično okrečene, ali da u njima nema namještaja i opreme za djecu. Obećali su im da će riješiti ovaj problem u što kraćem roku.

"Nažalost, nismo postigli dogovor za dugoročno rješenje. Ponovo nam je rečeno da je to neizvodljivo jer druga udruženja i roditelji traže nešto svoje, a vlast nema načina da izađe ususret našoj djeci, jer nisu ona jedina. Imate konkretan program koji pomaže djeci i koji roditelji traže, ali rezon vlasti je da se on ne može provoditi na ovaj način, jer ima i druge djece", kazala je razočarana Lindsay.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nedavno je organizovalo okrugli sto kojem su prisustvovali direktori i predstavnici specijaliziranih ustanova, zavoda i centara KS te nevladinih udruženja kojs pružaju usluge djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Poručeno je kako nevladine organizacije ne mogu pružati usluge u obrazovanju.