BiH
0

Djeca istočne Bosne dobila stipendije od novca sakupljenog na aukciji slika u Mariboru

FENA
Grupa od 25 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata s područja Srebrenice i istočne Bosne dobila je danas stipendije u iznosu od po 520 eura i prigodne poklone. Radi se o djeci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja ili dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Na skupu upriličenom tim povodom u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu istaknuto je da su sredstva, danas podijeljenja djeci s područja istočne Bosne, sakupljena na aukciji slika umjetnika iz BiH, Slovenije i drugih zemalja koja je u septembru ove godine održana u Mariboru.

Inicijatori tog projekta Željko Vidović, Rudi Uran i Enver Dragulj uručili su danas djeci stipendije. Oni su istaknuli da je na aukciji sakupljeno 13.000 eura, ali da je od novca još važniji taj osjećaj solidarnosti sa ljudima koji su preživjeli tragediju u proteklom ratu.

Munira Subašić zahvalila je za donaciju, uime Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i svoje ime, i istaknula da je lijepo znati da djeca istočne Bosne nisu sama. Djeci je poručila da dobro uče i vrijedno rade, te da kad nađu zaposlenje i sami pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

Uime dobitnika stipendija zahvalio je Elvis Selimović student četvrte godine žurnalistike u Sarajevu.