Revizorski izvještaji
0

Đapo o podjeli novca firmama koje su otpuštale radnike: Mi smo sve uradili kako je i trebalo

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo odgovorila je na koji način je dijelila finansijska sredstva za saniranje posljedica pandemije.

Ured za reviziju institucija FBiH ocijenio je da ministarstvo koje vodi Edita Đapo i još tri ministarstva nisu podijelili korona-sredstva prema kriterijima koji su ranije uspostavljeni, a da je jedan od kriterija i zadržavanje istog ili većeg broja radnika u periodu od 30. 9. do 30. 12., odnosno da kompanije ne smiju otpuštati radnike ukoliko žele dobiti finansijsku pomoć.

Edita Đapo tvrdi da Ured za reviziju institucija FBiH "ne zna zakonsku legislativu" i da su izvještajima "nanijeli štetu i ministarstvima i kompanijama koje su pomenuli".

"Po uredbi jedan od kriterija je bio broj zaposlenih na 30. 9. i uredba je nalagala da se ne smiju otpuštati radnici do 30.12... Mi smo podijelili novac po svim kriterijima, kako je i trebalo", rekla je Đapo.

Ističe da je podjelom pomoći "intencija vlade bila da se sačuva ta radna mjesta, odnosno da se sačuva broj radnika koji je bio do septembra" i da su firme u suštini zbog toga dobijale pomoć, iako su otpuštale radnike. Slično je rekao i ministar energetike i rudarstva u FBiH Nermin Džindić za čije ministarstvo je ured također ukazao na dodjeljivanje pomoći bez pridržavanja kriterija.

Đapo kaže da suse privredni subjekti prijavili i prema kriteriju dobili sredstva kako su i dobili.