BiH
109

Đačke užine i hranu nabavljati od certificiranih proizvođača

Klix.ba
Prezentacija proizvodnog asortimana i kapaciteta prehrambene industrije Klas sa akcentom na proizvode pogodne za đačke užine organizirana je danas u sjedištu ove firme, a upriličili su je njeni predstavnici za ministre obrazovanja, nauke i mlade te privrede Elvira Kazazovića i Muharema Šabića, kao i za direktore osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

"Nakon nemilog događaja vezanog za trovanje naše djece u nekim vrtićima Javne ustanove 'Djeca Sarajeva', a po nalogu Vlade Kantona Sarajevo izvršena je analiza đačke užine i ishrane u našim odgojno-obrazovnim ustanovama i tom prilikom je konstatovano da ona svojom nabavkom, pripremom, skladištenjem i kvalitetom uglavnom ne zadovoljava neophodne standarde. Iz tog razloga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je pokrenulo inicijativu da sa svim većim, prije svega domaćim, kompanijama i firmama iz oblasti prehrambene industrije organiziraju prezentacije asortimana njihovih proizvoda za direktore naših škola kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje kojim ćemo ishranu naše djece podići na potrebni nivo nabavkom sigurnih i standardiziranih proizvoda koji to svojim certifikatima potvrđuju“, istakao je ovom prilikom ministar Kazazović.

Dodao je da je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da se sve naše odgojno-obrazovne ustanove trebaju okrenuti certificiranim proizvođačima hrane i nabavljati upravo nju, a sve u cilju trenutnog preventivnog djelovanja i sprečavanja situacija sličnih onima koja se nažalost proljetos desila u nekim sarajevskim vrtićima.

Ministar Kazazović je najavio da će resorno ministarstvo, ponukano iskustvom kolega iz Slovenije sa kojima su kontaktirali, donijeti i Pravilnik o ishrani učenika osnovnih i srednjih škola te ovim podzakonskim aktom sistemski urediti ovu oblast, s tim da njegovom donošenju mora prethoditi utvrđivanje izmjena i dopuna aktuelnih zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u KS.

Misad Žujo, rukovodilac proizvodnje firme Klas d.o.o., predstavio je prisutnima četiri menija sa 20 učeničkih užina koje su nakon prezentacije direktori i sami mogli degustirati.

Adis Hasaković, direktor korporativnih komunikacija kompanije AS Group, u čijem sastavu posluje firma Klas istakao je da je AS grupacija najveća domaća grupacija u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine koja inspiraciju i ideje za svoje proizvode crpi u tradicionalnoj bosanskoj hrani – somunima, piti, lokumima, kafi, tahan halvi, čije recepte samo Bosanci i Hercegovci imaju i ljubomorno ih čuvaju.

"Trenutno imamo uposleno oko 3.000 radnika koji svoje plaće zarađuju radeći u našim proizvodnim prehrambenim i tekstilnim pogonima te trgovinama, a očekujemo da će nam ovogodišnji prihodi biti oko 240 miliona KM od čega najviše - 150 miliona KM ostvarujemo proizvodeći gotove proizvode u prehrambenoj industriji, 15 miliona KM proizvodnjom tekstilnih proizvoda te 75 miliona kroz plasman bh. brendova u našim trgovinama", kratko je predstavio poslovanje Hasaković.

Inače, u sastavu ove bosankohercegovačke grupacije su Klas, Sprind, Vispak, Oaza, Fortitudo, Napredak, te Kent – turska firma koju je ova grupacija uspjela kupiti, Master, AS te Mlin i pekara Ljubače, koji imaju značajnu ulogu u razvoju prehrambene i tekstilne industrije u BiH.

Svi prisutni su nakon prezentacije obišli i proizvodne pogone Mlina i Velepekare.