{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dizdarević: Zaborav moramo spriječiti da bismo mogli opstati

F
6.8.2015. u 14:16
25
25
Dizdarević: Zaborav moramo spriječiti da bismo mogli opstati
25
Dizdarević: Zaborav moramo spriječiti da bismo mogli opstati
Ismet Dizdarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Profesor psihologije Ismet Dizdarević izjavio je danas da mladi ljudi žive za budućnost i sadašnjost te da je važno da imaju sjećanje na prošle nemile događaje da ne bi izgubili identitet.
On je, na okruglom stolu o temi "Utjecaj rada udruženja na mlade" koji je danas održan u Sarajevu u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, istakao da je ubijanje nevine djece u igri vrhunac genocida te da je to bilo unaprijed planirano da bi bila stvorena pometnja, strah i neizvjesnost u gradu pod opsadom.

Dizdarević smatra da bi najbolje bilo inicirati aktivisti među mladima da kroz crteže, pjesme ili tekstove ispolje mišljenje o tim događajima i vrate sjećanja, jer "zaborav moramo spriječiti da bismo mogli opstati".

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica istakao je da aktivnostima tog udruženja na promociji istine o ubijanju djece ne žele kod mladih generacija pobuditi mržnju ili želju za osvetom, već pozitivno utjecati na mlade da tu istinu nastave čuvati od zaborava i da grade što bolju i sigurniju budućnost, za šta je najbolji put znanje i obrazovanje.

Predsjednica mladih Crvenog krsta Kantona Sarajevo Amina Kurtagić navela je da ima više od 100 mladih volontera te organizacije u KS-u te da su mladi dosta zainteresirani za događaje iz ratnog perioda.

"Najmanje što možemo učiniti za ubijenu djecu jeste da ih čuvamo od zaborava i da im odamo počast", rekla je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: