BiH
0

Dizdarević, Tursunović, Jovičić i Hasić proglašeni krivima

Sarajevo-x.com
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu kojom su Aziz Dizdarević, Mevludin Tursunović i Dragutin Jovičić oglašeni krivim za krivično djelo krijumčarenja osoba. Optuženi Begajet Hasić je oglašen krivim za krivično djelo iznude, te mu je sudeće vijeće izreklo kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci. Optuženim Azizu Dizdareviću i Mevludinu Tursunoviću sudeće vijeće je izreklo kaznu zatvora u trajanju od po 3 (tri) godine zatvora, te novčanu kaznu u iznosu od po 10.000KM.

Optuženom Dragutinu Jovičiću određena je uslovna kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od 3 (tri) godine od dana pravosnažnosti presude.

U izreci prvostepene presude navodi se da su optuženi Dizdarević i Tursunović, na osnovu ranijeg dogovora sa njima poznatim osobama, u cilju sticanja finansijske dobiti ilegalnim prebacivanjem grupe kineskih državljana, koji su željeli otići u zapadnoevropske zemlje, početkom aprila 2005. godine, dogovorili prihvat grupe od 22 kineska državljana na njima poznatoj lokaciji, a nakon što je ta grupa kineskih državljana stigla u BiH na legalan način. Nakon dolaska 22 gore navedena kineska državljana u Špionicu, optuženi Mevludin Tursunović je dogovorio dalji transport 12 kineskih državljana iz ove grupe od 22 kineska državljana. Dana 7. aprila 2005. godine optuženi Mevludin Tursunović je stupio u kontakt sa Svemirom Kraljevićem kako bi dogovorio dalje prebacivanje kineskih državljana. Svemir Kraljević je dalje kontaktirao osobu pod imenom Ahmet Ahmetović iz Mionice u općini Gradačac, te dogovorio njihovo preuzimanje dana 8. aprila 2005. godine u Špionici. Otprilike u isto vrijeme, vezano za grupu od preostalih 10 kineskih državljana, optuženi Aziz Dizdarević je stupio u kontakt sa osobom po imenu Zvonko i ponudio da mu ih proda. Boravište grupe od 10 kineskih državljana je nepoznato. Međutim, oni se nisu vratili u NR Kinu, nisu legalno otputovali u treću zemlju niti su legalno ostali u BiH po isteku viza u aprilu 2005. godine.

Optuženi Dragutin Jovičić oglašen je krivim zato što je u aprilu 2005. godine, na osnovu ranijeg dogovora sa Ahmetom Ahmetovićem, a s ciljem sticanja finansijske dobiti od 10 KM po osobi dnevno, preuzeo grupu od 12 kineskih državljana od Ahmeta Ahmetovića, smjestio je u svoju kuću, te im obezbijedio hranu za jedan dan. On je to uradio iako je znao da je Ahmet Ahmetović, poznati krijumčar stranih državljana, namjeravao da ilegalno prebaci tu grupu od 12 kineskih državljana iz BiH. Sljedeći dan Ahmet Ahmetović je odvezao grupu od 12 kineskih državljana iz kuće Dragutina Jovičića.

U odnosu na Begajeta Hasića utvrđeno je da je on, slijedeći upute Ahmeta Ahmetovića, zajedno sa drugim osobama, 12 kineskih državljana sakrio na njemu poznatoj lokaciji, sa namjerom da ih natjera da zovu svoje porodice u Kini da isplate novac za njihovo oslobođenje. Optuženi ih je držao u zatočeništvu protiv njihove volje zastrašivao ih dok su ih drugi stražari tukli i zastrašivali ih koristeći oružje, tjerajući ih da zovu svoje porodice u NR Kini, kako bi od njih tražili uplatu neutvrđene sume novca u svrhu oslobađanja.