Tribina u Tuzli
120

Dizdarević: Sila je postala presudni faktor u međunarodnoj politici

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Trenutno stanje koje vlada u Siriji rezultat je višegodišnjih procesa koji se dešavaju. Bilo je zamišljeno da se završi kao Arapsko proljeće u Libiji i Iraku, ali nije uspjelo zbog niza razloga, smatra bivši ambasador Bosne i Hercegovine na Bliskom Istoku Zlatko Dizdarević.

On je na večerašnjoj javnoj tribini pod nazivom "Sirijske po(r)uke - Kako je Zapad umro na Istoku" u Tuzli upriličio prigodno predavanje, a referirajući se na trenutno stanje u Siriji, Dizdarević je podsjetio da su se u sedmogodišnjoj priči pojavile potpuno nove tendencije, igrači i geostrategije.

"Sad smo došli do toga da su u pitanju mnogo ozbiljnije stvari nego što je bilo samo onda kada se ulazilo u Siriju. Po mom dubokom uvjerenju u pitanju je jedan proces koji je geostrateški u cijelosti novi i koji je zaprijetio Zapadu, a on nije u mentalnom stanju da to prihvati i podnese. Odnosno, nije u stanju da podnese poraz u Sriji, ali i povratak Rusije na veliku svjetsku scenu", naveo je Dizdarević.

Dramatična činjenica unutar svega toga je, prema Dizdarevićevim riječima, novi postojeći sastav u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kojeg vode ljudi koji su izvan logike i pameti u onome što smo dosad poznavali kao politiku, diplomatiju, odnosno nešto što je razum.

"To je činjenica koja me najviše plaši u ovom trenutku, a da su ostali na sceni elementarni principi politike, međunarodnog poretka, diplomatije, uz sve razlike, ja ne bih bio toliko uplašen povodom onoga što može da se desi. Međutim, iz igre je izbačen međunarodni poredak, Ujedinjene nacije su postale farsa u odnosu na ono što su trebale da budu. One sada sa 90 posto svojih odluka podržavaju okupatore, a ne žrtve. Sila je postala isključivi i presudni faktor u međunarodnoj politici i u tom kontekstu ima razloga za veliki strah", upozorio je bivši ambasador Bosne i Hercegovine na Bliskom Istoku.

Smtara i da pravda, istina i ravnopravnost na Bliskom Istoku kao osnovne vrijednosti više nisu bitne.

"Tamo ništa nije važnije od golog interesa. Nema te cijene koju nisu spremni da plate, a da bi dobili deset puta više. Moje iskustvo je da se tamo sve svodi na dvije dimenzije, odnosno na odnos Zapada prema Istoku. Jedna dimenzija je kako im uzeti sve resurse, a druga je je kako im ne dozvoliti da se emancipuju. Onoga trenutka kada je krenula emancipacija koja se najbolje ogleda kroz stvaranje srednje građanske klase, mimo interesa Zapda, izmislili su Arapsko proljeće, kako bi satrali ono što je bio pozitivan signal", rekao je Dizdarević.

Smatra i da Bliski Istok u ovom trenuku doživljava najgore trenutke.

"On doživljava najgore trenutke jer je završena jedna značajna operacija, da bi se moglo i dalje nastaviti kako je bilo do sada, a to je rušenje međunarodnog poretka. Mislim da je ciljano i organizovano srušen međunardni poredak da bi se otvorila mogućnost za definitivnu pobjedu sile kao jedinog elementa koji vlada danas svijetom", zaključio je Dizdarević.