BiH
0

Dizdarević: Podrška inicijativama boračkih udruženja općine Bihać

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržao je zalaganje boračkih udruženja općine Bihać da se implementira Odluka Ustavnog suda FBiH o proglašavanju neustavnim nekih članova Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, koji imaju diskriminatorski karakter i ograničavanju ljudska prava nekadašnjih boraca u formacijama kojim je rukovodio Fikret Abdić.

U otvorenom pismu upućenom udruženjima demobiliziranih boraca, oboljelih od PTSP-a, te pripadnika rezervnog sastava policije 91.-95. godine iz općine Bihać, predsjednika HKBiH Srđana Dizdarevića navodi da je još jednom pisao premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću odgovornom za provođenje odluka Ustavnog suda FBiH.

Dizdarević informira ova udruženja da je premijera Brankovića ponovo zamolio da pristupi implementaciji spomenute odluke i izmijeni zakona u skladu s njom.

Dizdarević u pismu udruženjima izražava zadovoljstvo što su njihovi predstavnici, uz Kurban-bajram, imali razgovore s predstavnicima udruženja proisteklih iz redova Narodne odbrane zapadne Bosne.

Također, pozdravlja i otvoreno pismo koje su udruženja uputila reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću, tražeći od njega da poduzme korake kako bi se javno povukla fetva kojom su sljedbenici Fikreta Abdića proglašeni otpadnicima islama.

-Vaši napori se na najbolji mogući način uklapaju u dobronamjerna nastojanja da se konačno počnu liječiti rane nastale u periodu 1991.-1995. godine, da se normalizuju odnosi medu ljudima na temelju tolerancije i razumijevanja, te doprinese procesu toliko potrebnog pomirenja, naveo je Dizdarević.

On u pismu ističe kako HKBiH smatra da je utvrđivanje istine i otvaranje procesa pomirenja ključno kako za normalizaciju stanja u BiH, tako i kao neophodna pretpostavka boljem odnosu prema ljudskim pravima i njihovom poštovanju.