|

Divlji konji iznad Livna napokon zaštićeni

Divlji konji iznad Livna napokon zaštićeni
0
S
Piše: A. Kovač
21.12.2009. u 19:24
17
komentara
0

dijeljenja
Na sjednici Općinskog vijeća Livna vijećnici su izglasali odluku kojom se oko 300 divljih konja koji se nalaze na visoravnima iznad Livna zaštićuju, a livanjski načelnik Luka Čelan kroz nekoliko sedmica bi trebao sklopiti ugovor s pojedincima ili udruženjem koja bi preuzala brigu o divljim konjima.
Foto: divljikonji.org Foto: divljikonji.org

Ova informacija za Sarajevo-x.com potvrđena je iz Općine Livno, gdje su naglasili da će Općina osigurati i novčana sredstva u budžetu za njihovu zaštitu.

Podsjećamo konji, koji su potomci pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima, postali su turistička atrakcija livanjskog kraja.

Foto: divljikonji.org Foto: divljikonji.org

Međutim, konji u potrazi za solju, tokom zime silaze na frekventnu saobraćajnicu magistralnog puta Livno - Kupres gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve, pa su mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u nekoliko navrata od općinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima.

Foto: divljikonji.org Foto: divljikonji.org
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...