BiH
0

Divjak: Sa 29.000 stipendija pomoć školovanju 2.850 djece

FENA
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" i u ovoj će godini nastaviti realizaciju projekata pomoći djeci žrtavama rata 1992.-1995, djeci s posebnim potrebama i talentiranoj djeci, s akcentom na stipendiranje njihovog obrazovanja, kazao je izvršni direktor Udruženja Jovan Divjak.

Jedan od prvih projekata u ovoj godini bit će aukcijska izložba slika i grafika Slobodana Bobe Perišića koja će biti otvorena 21. januara u gradskoj galeriji Collegium Artisticum. Cilj je obezbijediti određena sredstva za stipendiranje pomenute djece.

Pozivnice za izložbu podijelit će deset mladih volontera, koji svojim angažmanom potvrđuju spremnost da pruže moralnu podršku projektu obrazovanja djece.

U toku je i realizacija projekta za stipendiranje Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku koji će javnosti biti predstavljen narednih dana. Udruženje je također i u kontaktu sa talijanskim donatorom koji posjeduje malo preduzeće u Bosanskoj Krupi i čija je namjera da u ovoj godini stipendira oko 20 djece, s težištem na djecu u Krupi i Jajcu.

Divjak naglašava značaj tih pojedinačnih slučajeva za Udruženje, odnosno pojedinaca koji su spremni učestvovati u humanitarnim aktivnostima namijenjenima djeci. Tako je, na primjer, i poznati bh. pisac Aleksandar Hemon odlučio da u ovoj godini stipendira troje djece.

"Upravo ti pojedinačni donatori, članovi Udruženja, za nas su ne samo materijalna, već i moralna podrška. Stoga će jedna od značajnih aktivnosti i u ovoj godini biti učlanjenje u Udruženje svih pojedinaca koji su odlučili pomagati djeci, ne samo onoj oštećenoj u ratu, već i talantiranoj te invalidnoj djeci", kazao je.

On sa zadovoljstvom navodi kako je Udruženje u protekloj godini realiziralo brojne projekte, a najznačajniji podatak je povećanje broja stipendija te produženje treće godine stipendiranja romske djece. U prošloj je godini tako podijeljeno oko 2.900 stipendija u vrijednosti od oko 300.000 KM.

Uspješno je realizirano i ljetovanje djece. Ona su boravila na Jadranskom moru, oko 300 djece je uživalo na Boračkom jezeru, izvjestan dio njih je kroz interne aktivnosti Udruženja išao do Dubrovnika, dok je grupa djece putovala i na sedam dana u Bratislavu u tamošnju socijalnu ustanovu.

Divjak je veoma zadovoljan činjenicom da je Udruženje realiziralo projekt psihosocijalne kreativne radionice koja se odnosila na postratumatski stres.

Najvažnijom aktivnošću na kraju godine on smatra štampanje i prodaju kalendara, od čega Udruženje svake godine obezbijedi oko 50 do 60 stipendija. Kalendar nazvan "Moja i tvoja, naša BiH" prošle je godine pobudio veliko interesovanje te ih je prodato oko 22.000.

"Osjećamo da se povećao broj onih kojima raste interes prema djeci žrtvama rata. Ipak, Udruženje je od osnivanja imalo veoma malu podršku državnih institucija na svim nivoima vlasti. Izuzetak je da već šestu godinu novac za stipendiranje deset djece bez roditelja redovno dobijamo od Gradskog vijeća Sarajeva, a tu je ove godine i pomenuti projekt Federalnog ministarstva obrazovanja", ustvrdio je on.

Sa prostora cijele BiH 86 djece dobija stipendije putem Udruženja. Manji dio njih dolazi iz Kantona Sarajevo, dok su ostala djeca iz Tuzle, Jajca, Prijedora, Bijeljine i drugih gradova, što dokazuje da se taj projekt proširio na veći dio BiH.

Divjak upozorava na problem koji je postao veoma izražen u posljednje vrijeme – za pomoć u stipendiranju javi se mnogo veći broj djece u odnosu na mogućnosti Udruženja da im pomogne.

Udruženje je do danas, od osnivanja, podijelilo oko 29.000 stipendija za školovanje djece u BiH. To je oko 2.850 djece koja su dobila stipendije ili oko milion eura. Dodatnih milion i po eura dobila su i djeca po drugim institucijama kroz pomoć u vidu školskog pribora, tabli, kompjutera i druge školske opreme, pa i hrane.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" formirano je 1994. godine kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija sa ciljem da pruži moralnu i materijalnu potporu djeci žrtava rata u BiH 1992-1995, djeci sa posebnim potrebama i telentovanoj djeci.