Udruženje "Obrazovanje gradi BiH"
0

FOTO+VIDEO / Divjak putem videolinka: Ponosan sam na rad sa vama

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Silvana Marić jednoglasno je izabrana na današnjoj sjednici za predsjednicu Skupštine Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu". Putem video linka se javio i penzionisani general Armije BiH i izvršni direktor ovog udruženja.

U svom obraćanju nakon novog imenovanja kazala je da joj je zadovoljstvo bilo do sada raditi s Jovanom Divjakom, izvršnim direktorom ovog Udruženja, na promociji mladih i na njihovom stipendiranju.

"Udruženje postoji od 1994. godine i ovo je prvi put da je sjednica Skupštine održana bez Jovana Divjaka i to nije bilo jednostavno. Te godine dodijelili smo 17 stipendija, a danas uz pomoć brojnih donatora stipendiramo 500 djece", navela je Marić.

No, Divjak se javio video linkom. On se trenutno nalazi u Beču nakon što je u martu uhapšen na Austrijskom aerodromu.

Divjak je čestitao prisutnima 17 godina od osnivanja Udruženja i izrazio nadu da će udruženje nastaviti i dalje raditi sa ovakvim rezultatima.

"U ovom periodu postignuti su izuzetni rezultati i veoma sam ponosan što sa vama zajedno radim u izgradnji ljudskih resursa", rekao je vrlo emotivno Divjak.

Na sjednici je usvojen i finansijski izvještaj ostvaren u protekle dvije godine u toku kojeg je realizirano preko 1,84 miliona KM, od čega je najveći dio sredstava utrošeno po raznim osnovama stipendiranja djece u BiH.

Marić je istaknula da su rezultati ostvarenih prihoda i rashoda u skladu s rezultatima koje ima preduzećem srednje veličine, iako je ovo Udruženje nevladina i neprofitna organizacija.

Za predsjednika Upravnog odbora Udruženja danas je imenovan Redžad Ćatić, za potpredsjednika Mehmed Agić, a za članove su izabrani Ibrahim Koluder, Veljko Droca, Esma Brković, Fejsal Hrustanović i Sanja Pačo.

Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Sead Spahović, a za članove Elmedin Bajramović i Sead Miljković.

U toku sjednice dodijeljena su i priznanja Udruženja za izuzetne doprinose u posvećenosti misiji Udruženja Edini Mahmutović (psihologinja koja tri godine radi na prevazilaženju posttraumatskih posljedica s mladima), Sabini Babić i Safiji Ušto (majke u projektima Udruženja), Erminu Babiću i Maji Oputi (mladi stipendisti) i Munibu Karačiću (načelnik štaba ljetovanja na Boračkom jezeru).

Članovi Skupštine razmatrali su i usvojili izmjene i dopune Statuta udruženja, jer je posljednji statut sačinjen prije devet godina. Jedna od izmjena odnosi se na to da se u svakom članu gdje se spominju djeca šehida i poginulih boraca spomenu i djeca nacionalnih manjina i socijalno ugroženih porodica kojima će Udruženje pomagati.

Usvojen je i program rada Udruženja za naredni period u kojem je specificirano da će udruženje nastaviti s iznalaženjem donatora za stipendiranje i ostati posvećeno misiji stipendiranja djece u BiH.

Naredna skupština ovog udruženja bit će upriličena za tri godine, a ne za dvije kako je do sada bilo, jer će tada biti obilježeno 20 godina od osnivanja Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".