BiH
0

Divjak poziva Džombića na TV sučeljavanje

FENA
Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala Bosna i Hercegovina Boris Divjak pozvao je danas ministra finansija RS-a Aleksandra Džombića na TV sučeljavanje da bi iznijeli svoje argumente i prepustili javnosti da procijeni ko radi u interesu građana, a čije djelovanje sadrži protivzakonite elemente.

Divjak u odgovoru na Džombićevo saoćenje navodi da je spreman da u bilo kom trenutku u emisiji javnih servisa iznese argumente TIBiH i postavi entitetskom ministru finansija sasvim konkretna pitanja, na koje već mjesecima ne dobiva nikakve odgovore od tog ministarstva i Vlade RS-a.

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH još navodi i da je „duboko zaprepašten" Džombićevim odgovorom na njegov dopis te zamjera mu što nije upućen na TIBiH već je objavljen isključivo putem medija zbog čega ni do sada nisu upoznati sa cjelinom njegovog sadržaja.

„Mediji su prenijeli niz direktnih i individualiziranih napada na mene uz veoma teške optužbe vezane za integritet organizacije koju predstavljam te moj lični. Ovakvi napadi na jednu nevladinu organizaciju nisu primjereni demokratskim državama i Transparency International BiH će, kada nam dostavite Vaš pisani odgovor, odlučiti o preduzimanju daljih pravnih mjera po tom osnovu“, ističe Divjak.

On podsjeća ministra Džombića da je po Zakonu o slobodi pristupa informacijama upravo on dužan, o svom trošku, dopis TIBiH proslijediti nadležnom javnom organu i dopisom o tome obavijestiti podnosioca zahtjeva.

Podsjećamo, TIBiH je ranije od ministra finansija RS-a zatražio da im dostavi privatizacione dokumentacije za Naftnu industriju RS-a i Rudnika i termolektrane Gacko, jer su upozoravali Vladu na evidentnu netransparentnost samog procesa i nedustopnost ovih ugovora javnosti.

Ministar Džombić je odgovorio da je Divjak otvorenim pismom pokazo da, ili nije informiran da Ministarstvo finansija nije nadležan organ za dostavljanje traženih informacija, u šta sumnja, ili da prava namjera njegovog obraćanja nije dostavljanje tražene informacije, te odbacio, između ostalog, sve navode o neregularnosti procesa privatizacije u RS-u.