{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Distancirati se od paradržavne tvorevine stvorene genocidom

F
21.10.2008. u 14:00
0
0
Distancirati se od paradržavne tvorevine stvorene genocidom
0
Distancirati se od paradržavne tvorevine stvorene genocidom
Vlasti manjeg bh. entiteta moraju se jasno distancirati od paradržavne tvorevine koju je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima stvarao genocidom, zločinima i progonima nesrpskog stanovništva nazvavši je Republike Srpska, smatra predsjednik Socijaldemokratske unije 2002 BiH-Stranke socijalne pravde (SDU 2002 BiH) Sejfudin Tokić.
U kontekstu informacija i stavova koje je usvojila Narodna skupština RS-a, Tokić podsjeća da je "Karadžićeva RS građena bez podrške pripadnika i prisusutva predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda".

Tokić u saopćenju za javnost ističe da je u interesu budućnosti BiH kreiranje jasne distinkcije i diskontinuiteta Karadžićeve RS i Dejtonske RS koja je definirana kao entitet ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata.

"Insistiranjem na kontinuitetu Karadžićevog političkog projekta Dodik i njegov SNSD-e postaju politički saučesnici zločina zbog kojih će uskoro početi suđenje u Haagu prvom predsjedniku i osnivaču RS-a, stoji u saopćenju.

SDU 2002 BiH traži od organa RS-a da se javno distanciraju od kontinuiteta Karadžićeve RS i da prihvate neophodnost promjene naziva ovog entiteta i njegovog usaglašavanja sa suštinom Ustava entiteta, BiH i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, saopćeno je iz Pres-službe SDU 2002 BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: