Presuda suda
232

Diskriminisali Hrvata: Član SDA nezakonito postavljen za predsjednika OV Srebrenik

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Ibrahim Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA) nezakonito i protivustanovno je postavljen na mjesto predsjednika Općinskog vijeća u Srebreniku. Ovo je odlučio Općinski sud u Gradačcu prvostepenom presudom, a na osnovu tužbe vijećnika Ante Markovića koji je na posljednjim lokalnim izborima kao jedini Hrvat ušao u sastav Općinskog vijeća u Srebreniku, saznaje Klix.ba.

Marković je u Općinsko vijeće Srebrenik izabran s nezavisne liste, a s obzirom na to da je jedini Hrvat, na osnovu zakona, Ustava i statuta trebao je biti izabran za predsjednika, ali to se nije desilo.

Umjesto njega ova pozicija pripala je Ibrahimu Zukiću iz SDA zbog čega je Marković uputio tužbu Općinskom sudu u Gradačcu.

Diskriminisali Hrvata

Markovićev advokat Damir Alić za Klix.ba kaže da je nakon lokalnih izbora 2016. godine prema zakonu te Ustavu i Statutu Općine Srebrenik Marković kao jedini Hrvat morao biti izabran za predsjednika Općinskog vijeća, jer je u međuvremenu za načelnika Općine Srebrenik izabran Bošnjak.

"Ustav nalaže da kada je načelnik Bošnjak, onda predsjednik mora biti pripadnik drugog naroda. Marković kao jedini izabrani hrvatski predstavnik nije imao priliku da bude izabran, jer je već na nekim privatnim političkim razgovorima bošnjačka politička elita dogovorila da će izabrati Zukića", kazao je za Klix.ba Alić.

Predmet interesovanja međunarodne zajednice

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Gradačcu, koju portal Klix.ba ima u posjedu, naloženo je da Općina Srebrenik omogući izbor Markovića na poziciju predsjednika Općinskog vijeća jer je jedini izabrani hrvatski predstavnik.

Alić je kazao da je ovo prva presuda u BiH kojom je utvrđena diskriminacija hrvatskog stanovništva na području neke općine zbog direktne diskiminacije jedne osobe.

"Ova presuda je predmet interesovanja međunarodne zajednice, jer je OSCE pratio kompletan postupak, skupa s još nekoliko međunarodnih organizacija. Njihov zvaničan stav se očekuje uskoro", zaključio je Alić.

Tužena strana ima pravo žalbe u roku od 30 dana.