Pripremno ročište
43

Disciplinska tužba protiv Kajmaković o aplikaciji "Sky": U sefu držala povjerljive informacije

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Danas je održano pripremno ročište u disciplinskoj tužbi protiv suspendovane Diane Kajmaković koja se tereti za postupanja u istragama Tužilaštva BiH u vezi sa "Sky" aplikacijom.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić pročitala je tužbu koja Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca tereti po tri tačke - za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanja koje šteti ugledu funkcije, kao i drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet, prenosi Detektor.

Punomoćnica tužene Kajmaković Senka Nožica istakla je kako ništa od onoga što je navedeno u tužbi nije tačno.

Kajmaković se na teret stavlja da je od 8. novembra 2021. godine do 24. augusta 2022. godine u sefu svoje kancelarije držala 21 povjerljivu informaciju zaprimljenu u vezi sa "Sky" aplikacijom, da ih nije zavela u skladu sa Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i da je postupala suprotno dužnosti glavnog tužioca.

Ona se također tereti da je 23. maja 2022. godine u svojoj kancelariji povišenim tonom rekla policijskom službeniku Kantona Sarajevo da njoj lično mora dostavljati akte u vezi sa "Sky" aplikacijom, a ne postupajućim tužiocima.

Trećom tačkom se Kajmaković na teret stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio.

Disciplinska tužiteljica predložila je da Kajmaković bude razriješena dužnosti tužiteljice.

Nožica je navode opravdala tvrdnjom da je Kajmaković ostavila strogo povjerljive informacije na najsigurnije mjesto te da je Kajmaković bila na bolovanju i da informacije nije zadržavala bez rada i neopravdano.

Ured disciplinskog tužioca predložio je saslušanje i glavnog tužioca Milanka Kajganića, tužioca Mirzu Hukeljića, Džermina Pašića i Dubravka Čamparu.

Kao novi dokaz, predložen je i akt o postupanju sa dokumentima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koji su pronađeni u sefu.

Nastavak ročišta zakazan je za 16. mart.