{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dirk Lange: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU na čekanju

F
5.7.2007. u 15:35
0
0
Dirk Lange: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU na čekanju
0
Dirk Lange: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU na čekanju
BiH je ostvarila određeni napredak u saradnji s Haškim tribunalom, ali zbog nedostatka političke volje za reformom policije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) još ne može biti parafiran, konstatirano je danas u Sarajevu na plenarnom sastanku Monitoringa reformskog procesa s BiH.
Šef Odjeljenja za Albaniju i BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange kazao je da nije u mogućnosti evropskom komesaru za proširenje OIliju Rehnu preporučiti parafiranje i potpisivanje Sporazuma s BiH zbog činjenice da i dalje ne postoji politička volja za reformom policije.

Lange je na pres-konferenciji ustvrdio da je komesar Rehn spreman doći u BiH i parafirati Sporazum čim u BiH bude donesena odgovarajuća politička odluka o reformi policije.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je naveo da su već rezervirani budžetski iznosi za moment kada bude postignut sporazum o reformi policije, a pripremljeni su i odgovarajući zakonski akti koji su u ovom momentu mogli biti definirani.

Iako je ostvaren određeni napredak u saradnji s Haškim tribunalom, naglašeno je da BiH ovaj zamah mora nastaviti sve dok svi haški bjegunci ne budu isporučeni u Haag.

Predstavnici Evropske komisije su izrazili zabrinutost zbog neusvajanja zakona o Javnom RTV servisu u FBiH, upozorivši da će povući predviđeni iznos od milion eura za podršku Javnom RTV sistemu u BiH, ukoliko ovaj zakon ubrzo ne bude usvojen.

Pozdravljene su aktivnosti na planu reforme javne uprave, ali je naglašeno da se one moraju nastaviti, s obzirom na to da je to veoma važana prioritet za BiH u procesu evropskih integracija.

U poslijepodnevnom plenarnom zasjedanju Monitoringa reformskog procesa bit će razmatrana i pitanja viza i upravljanja granicom, pravosudnog sistema i zaštite podataka, azila i migracija.

U okviru ovog tijela jučer je održan i sektorski sastanak na kojem se razgovaralo o napretku u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, obrazovanja i socijalne politike.

Pozdravljeno je usvajanje zakona o visokom obrazovanju u Predstavničkom domu državnog parlamenta, ali je ukazano kako studenti iz BiH nedovoljno koriste program Erasmus Mundus.

Ovaj sastanak Monitoringa reformskog procesa značajan je zbog izrade redovnog godišnjeg izvještaja o napretku u BiH, koji Evropska komisija treba da objavi najesen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: