Slučaj "maska"
1.6k

Direktorica Televizije Sarajevo Duška Jurišić odgovorila Fadilu Novaliću

I. Č.
Premijer Fadil Novalić požalio se danas na "jednu javnu televiziju" zbog snimka sa konferencije za medije tokom koje je nesmotreno pokušavao staviti masku na lice, nakon čega je uslijedio odgovor direktorice Televizije Sarajevo Duške Jurišić.
Novalić je tokom današnje konferencije za medije kazao da je putem "jedne javne televizije plasiran snimak" i da je "upravi te televizije bio cilj da napravi neku šalu".

“Danas je putem jedne javne televizije plasiran određeni snimak. Upravi te javne televizije je očito cilj da naprave neku šalu. Ne mogu da vjerujem da je nekome sada, u ovoj situaciji, bitno jesam li zakopčao dugme sakoa i kako mi stoji maska. Jasno je da ljudi različito reagiraju na ovu krizu. Na našu sreću, u ovoj veoma ozbiljnoj situaciji imamo i drugu vrstu ljudi. Odgovornih i ozbiljnih. Želim ipak govoriti o njima. O našim ljekarima, policajcima, inspektorima i svim onim koji su uključeni u sistem zaštite života i zdravlja ljudi”, rekao je uz ostalo Novalić na početku konferencije.

Direktorica TVSA Duška Jurišić je potom saopćila da je dužna obavijestiti javnost da je Televizija Sarajevo emitirala u cjelosti nemontirani snimljeni materijal od dolaska premijera Federacije BiH Fadila Novalića u salu u kojoj je održao današnju konferenciju za novinare do kraja.

"Vanredno je stanje zbog pandemije i činjenica je da brojne press konferencije emitiramo u cjelosti bez montaže i skraćivanja. Poštujem nadljudske napore, koje čine svi kako bi spasili ljudske živote i zdravlje građana. Veliko je olakšanje i za više od 1000 uposlenih u RTV domu, u kojem je nedavno gostovao, da je test na corona virus premijera Fadila Novalića, negativan", stoji u odgovoru.

Navodi da bi kabinet kao autor saopćenja trebalo da zna da su javne ličnosti izloženije kritici u odnosu na druge građane.

"Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati. Prenos press konferencije bio je i interes javnosti i Televizije Sarajevo", kazala je Jurišić.