BiH
23

Direktorica GRAS-a: Ni 100 miliona KM ne bi sistemski riješilo problem preduzeća

Piše: J. H.
Sa današnje sjednice Skupštine KS
Sa današnje sjednice Skupštine KS
Na dnevnom redu vanredne sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je nenajavljeni štrajk radnika GRAS-a, koji već osmi dan ne voze autobuse, tramvaje i trolejbuse, tražeći da im se isplati topli obrok za februar.

V. d. direktorice GRAS-a Mubera Begić-Žiga je, odgovoarajući na pitanja zastupnika u Skupštini, kazala da ni 100 miliona maraka ne bi sistemski riješilo problem u tom javnom preduzeću.

Na upit šta je kao direktorica uradila nakon što je Skupština dala ultimatum vozačima da u utorak do 4:00 sata ujutro prekinu blokadu i počnu voziti, Begić-Žiga je kazala da je otišla među uposlenike GRAS-a i pročitala im zaključke.

"Nažalost, Nadzorni odbor, Uprava preduzeća i radnici nisu realizovali zaključke. Oni su od mene tražili obećanje o ispunjenju zahtjeva nakon čega će, rekli su, početi raditi. Obećala sam im samo ono što ja mogu uraditi. Zahtjevi radnika se stalno usložnjavaju i dodaju se novi", kazala je Begić-Žiga.

Ona je dodala da u GRAS-u ima toliko problema koje nijedna uprava GRAS-a do sada uspjela riješiti.

"Kad bi danas bila donesena odluka da prebacimo 100 miliona maraka na račun GRAS-a, ne bi se sistemski promijenilo stanje u tom preduzeću", kazala je v. d. direktorice na današnjoj sjednici Skupštine KS, koja je još uvijek u toku.

"I dan danas se izdaju nalozi za vozače, međutim, oni ne izvršavaju svoje zadatke. Protiv njih su podnesene prijave i provodi se postupak u skladu sa Zakonom o radu. Otkaza će biti onoliko koliko zakonski bude utemeljeno", kazala je Begić-Žiga.

Na upit Amira Zukića, zastupnika iz SDA, da li ima imena i prezimena onih koji ne dozvoljavaju da se odvija javni gradski saobraćaj, ona je kazala da nema, ali da ima spisak vozača koji su izrazili želju da rade, međutim, boje se za vlastitu sigurnost zbog negativne atmosfere u GRAS-u i osuda svojih kolega. Na upit šta je sa građanima koji su kupili kupon za april i ko ih je štampao, direktorica je kazala da je i taj slučaj upućen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Također, Begić-Žigu su zastupnici upitali kolika je njena plaća, na šta je v. d. direktorice GRAS-a odgovorila kako ona još uvijek nema ugovor u tom preduzeću, ali da joj je ponuđen ugovor sa plaćom u iznosu od 2.500 KM.