{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktori veterinarskih uprava Zapadnog Balkana o suzbijanju bruceloze i svinjske kuge

F
20.6.2007. u 14:35
0
0
Direktori veterinarskih uprava Zapadnog Balkana o suzbijanju bruceloze i svinjske kuge
0
Direktori veterinarskih uprava Zapadnog Balkana o suzbijanju bruceloze i svinjske kuge
U Sarajevu je danas završen dvodnevni sastanak direktora veterinarskih uprava Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije na kojem je razmatrano o raširenosti bruceloze i klasične svinjske kuge u regiji te mjerama za suzbijanje oboljenja.
Zajednički je ocijenjeno da je stanje u regiji dosta komplicirano kada je riječ o pojavi bruceloze i klasične svinjske kuge, a na to ukazuje i činjenica da je Slovenija jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja je od EU dobila status slobodne države od bruceloze i klasične svinjske kuge.

-Hrvatska je također na dobrom putu da dobije takav status, dok pet ostalih zemalja ima ozbiljnih problema s tim bolestima, rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare direktor Ureda za veterinarstvo BiH Jozo Bagarić.

Nakon što su prezentirali pojedinačno mjere koje preduzimaju u svojim državama kada je u pitanju suzbijanje spomenutih oboljenja, direktori veterinarskih ureda iz regiona zapadnog Balkana, prema Bagarićevim navodima, dogovorili su se da do kraja godine pripreme pojedinačne planove za izradu nacionalnih planova o kojima će biti razgovarano na sastanku u Beogradu.

- Dogovorili smo da naše planove uskladimo s normama Evropske unije i da te planove izrade ekspertne grupe pa bi tako taj plan za BiH trebao biti ugrađen u naredbe Ureda za veterinarstvo BiH za 2008. godinu, dodao je Bagarić.

Kako je istaknuo, s ciljem sprječavanja širenja bruceloze i klasične svinjske kuge u regiji s kolegama je dogovorena i razmjena uzoraka životinja za analizu, povećana kontrola uvoza i kretanja životinja i intenzivnija razmjena informacija.

On je istaknuo kako je s ciljem sprječavanja spomenutih zaraznih oboljenja neophodno pojačati i edukaciju farmera i svih osoba koje učestvuju u proizvodnji i preradi mesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: