{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Direktori škola ne smiju se miješati u izbor udžbenika"

S
13.9.2009. u 10:10
0
6
"Direktori škola ne smiju se miješati u izbor udžbenika"
0
"Direktori škola ne smiju se miješati u izbor udžbenika"
Međunarodni i BiH eksperti uputili su ministrici obrazovanja i nauke Federacije BiH /FBiH/ Melihi Alić i svim kantonalnim ministrima u FBiH preporuke za odobravanje i izbor školskih udžbenika po evropskim standardima u kojem se naglašava da je od fundamentalne važnosti pravo nastavnika da izabere udžbenike koje će koristiti.
"Ovo pravilo ne smije biti izostavljeno ili dovedeno u pitanje od bilo koje osobe ili organa. Federalno i kantonalna ministarstva moraju naložiti direktorima škola da se ne smiju miješati u ovaj proces. Neophodno je uvesti sankcije, odrediti rokove do kada je potrebno izvršiti odabir, a sistem treba biti dobro koordinisan", navodi se u preporukama eksperata iz 15 zemalja koje su donesene nakon međunarodne konferencije održane u Sarajevu 1. septembra.

Eksperti savjetuju da sistem odobravanja mora biti zasnovan na proceduri pregleda rukopisa koje pregleda kompetentni tim stručnjaka i time spriječiti distribuciju nekvalitetnih rukopisa. Učenici trebaju imati korektan odnosu prema udžbenicima, zabranjeno im je da pišu po njima kako bi mogli potrajati 3 godine, i duže od toga se ne mogu koristi, navode stručnjaci iz BiH.

Zakonodavstvo mora zabraniti svim individuama sa ličnim interesima da na bilo koji način vrše utjecaj, a to su: autori konkurentskih udžbenika, evaluatori, eksperti koji nemaju dosljedno mišljenje, osobe koje su zaposlene u istim poslovnim jedinicama, kao i svi bliži ili dalji rođaci spomenutih. Svi učesnici procesa moraju ovo moralno prihvatiti.

Izjavu internacionalnih izdavača do sada je potpisalo 15 zemalja uključujući i BiH, saopćeno je iz Udruženja izdavača udžbenika u Federaciji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: