Nespojive funkcije
200

Direktori Elektroprivrede i Termoelektrane Tuzla izabrani u GO SDA, DF prijeti krivičnom prijavom

Klix.ba
Foto: sdatuzla.ba
Foto: sdatuzla.ba
Nakon što su za članove Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla imenovani direktor Elektroprivrede BiH Bajezit Jašarević i direktora Termoelektrane Tuzla Izet Džananović oglasio se Gradski odbor Demokratske fronte u Tuzli koji je zaprijetio krivičnim prijavama protiv Jašarevića i Džananovića zbog nespojivosti javne funkcije sa stranačkom.

"Nepotizam i nasilje rukovodstva SDA nad pravnom državom, zdravim razumom i preostalim javnim resursima ove zemlje nastavlja se pojačanim intenzitetom. Tako je Predsjedništvo ove stranke imenovalo Povjerenstvo GO SDA Tuzla u čiji sastav su, između ostalih, ušli i generalni direktor Elektroprivede BiH Bajazit Jašarević, te direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović", saopćeno je iz GO DF-a u Tuzli.

Iz ove stranke navode da pored toga što to predstavlja prvorazredan skandal primjeren totalitarnim režimima, ovim su svjesno i direktno prekršene odredbe zakona kojima se zabranjuje obavljanje bilo kakvih stranačkih funkcija licima koja se nalaze na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima, a koja su vlasništvo svih građana bez obzira na političko ili kakvo drugo opredjeljenje.

"Šta više, prilikom konkurisanja na poziciju generalnog direktora Elektroprivrede i direktora Termoelektrane Jašarević i Džananović su morali priložiti ovjerene izjave da ne obavljaju bilo kakve stranačke funkcije. Zaboravnost novoimenovanih stranačkih funkcionera u pogledu zakonske zabrane za vršenje funkcija u stranci, najbolje svjedoči o kredibilitetu osoba kojima su povjereni preostali javni resursi u našoj zemlji. S druge strane, konstantno pozicioniranje rukovodstva SDA i pojedinaca iznad zakona i iznad same države, koju očigledno smatraju vlastitim amanetom utire put postepenom gašenju njenih institucija i, na koncu, nje same", piše u saopćenju za javnost.

Ističu da su tokom dvadesetpetogodišnje vladavine SDA bili svjedoci brojnih slučajeva kada su nam se stranački kadrovi podvaljivali kao nestranački stručnjaci kao što je slučaj sa Jašarevićem, Džananovićem i brojnim drugim, zahvaljujući čijem menadžiranju je ovu zemlju napustilo više ljudi u miru nego što je to bio slučaj u ratu.

"Sada svjedočimo završnoj fazi ponižavanja države i omalovažavanja njenih zakona, gdje se javno i na otvoren način udara stranačka tapija na preostala javna dobra u BiH. Imajući u vidu ove činjenice, Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla očekuje ostavke navedenih osoba na rukovodne funkcije u javnim preduzećima, jer je njihov istovremeni stranački angažmanu direktnom sukobu sa zakonom i osnovama na kojima počiva pravni poredak BiH, te predstavlja izrugivanje pravnoj državi. Ukoliko do toga ne dođe, Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla ima namjeru podnijeti krivične prijave protiv predlagača, donosioca odluke o imenovanju na stranačke funkcije navedenih lica, te protiv rukovodioca u javnim preduzećima i javnim ustanovama koji istovremeno obavljaju stranačke funkcije u Povjerenstvu GO SDA Tuzla", zaključuju iz DF-a.