Sastanak na Cetinju
0

Direktori Arhiva BiH i Crne Gore potpisali Sporazum o saradnji

I. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Direktori Arhiva BiH, Danijela Mrda i Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević potpisali su 27. septembra 2023. godine Sporazum o saradnji u sjedištu Arhiva na Cetinju.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić koji je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje BiH i Crne Gore u različitim oblastima sa posebim osvrtom na oblast kulture, što ove dvije arhivske institucije manifestuju konkretnim Sporazumom, kao i opredjeljenošću za utvđivanju saradnje.

Sporazum dvaju potpisnica će svakako u narednom periodu otvoriti brojne oblasti u saradnji. Razmjena stručnih iskustava, unaprijeđenje arhivske službe kao i zajednički projekti na očuvanju arhivske građe, organizovanje izložbi kao i drugi projekti od zajedničkog interesa sa posebnim akcentom na projekte prema EU fondovima bit će u fokusu dva arhiva u narednom periodu.

Delegacije oba arhiva, održale su nekoliko sastanaka i dogovorile konkretne aktivnosti za naredni period. Tokom posjete Državnom arhivu Crne Gore članovi delegacije Arhiva Bosne i Hercegovine obišli su zgradu Državnog arhiva na Cetinju kao i Historijskog arhiva u Kotoru.