Čovjek s vizijom
618

Direktor Zavoda Pazarić nakon smjene: Nastavit ću borbu za ove divne ljude

A. P.
Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić nije htio komentarisati današnju odluku Vlade FBiH koja je smijenila njega, Upravni i Nadzorni odbor, ali je poručio da ni nakon odlaska neće odustati od borbe za divne štićenike i vrijedne uposlenike zavoda.
"Ja sam čovjek legalista. Apsolutno pozdravljam svaki njihov čin. Kao čovjek sam učinio sve. Ponosim se onim što sam dao. Dao sam posljednji atom snage za ovu djecu i sve im halal bilo. Ne žalim nijedne sekunde za onim što sam za njih radio. Radio sam časno i pošteno, onako kako sam najbolje znao", rekao je Salić nakon odluke o njegovoj smjeni.

Dva mjeseca nakon njegovog govora u Parlamentu o nepravilnostima u zavodu jučer je stiglo konačno rješenje Porezne uprave sa 780 hiljada KM duga koje zavod mora platiti u roku od osam dana.

"Finansijska policija nije obavila svoj posao, ali očekujem u ovih 4-5 dana da će završiti. FUP je također obaviješten o svim nepravilnostima. Sve vrijeme sam upozoravao i Federalnu vladu i ministra i medije o problemima s kojima se Zavod susreće. Nisam imao dobru komunikaciju s Upravnim i Nadzornim odborom", kazao je Salić.

Zahvalio se uposlenicima i štićenicima, rekavši da su divni i da ih nikad neće zaboraviti, a da će i poslije ovoga nastaviti svoju borbu, pratiti rad i zavoda i Parlamenta FBiH.

"Ko god dođe ovdje, naići će na ogromne probleme. Ove institucije sam ja pozvao, ja sam za četiri mjeseca uspio da sazovem sve da sagledamo stanje u zavodu. Ovo je prilika da zavod krene sa čestitim ljudima koji imaju empatiju prema ovoj djeci, da ne gledamo više onakve slike kakve su bile ili jesu", naglasio je Salić.

Poručio je da je za svog mandata imao velike planove i da je uradio najbolje što je znao.

"Htio sam stvoriti respektabilan zavod da bi ova djeca uživala u svjetskim standardima. Pripremio sam novu sistematizaciju radnih mjesta, ali nisam dočekao da svoju viziju provedem u djelo", rekao je smijenjeni direktor.

Poručio je da će Zavod i djeca do kraja života ostati u njegovom srcu i zamolio javnost da istraje u praćenju ove situacije.

Zbog Salićeve smjene negoduju i građani na protestnom okupljanju ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, a na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade ministri nisu znali dati pravi odgovor na pitanje zašto je Salić, kao čovjek koji je skrenuo pažnju na kriminal u zavodu, na kraju smijenjen.