|

Direktor zatvora u Mostaru osumnjičen da je pomogao Ilijaševiću da pobjegne

Direktor zatvora u Mostaru osumnjičen da je pomogao Ilijaševiću da pobjegne
0
S
SRNA
7.11.2013. u 16:21
13
komentara
0

dijeljenja
Direktor zatvora u Mostaru osumnjičen da je pomogao Ilijaševiću da pobjegne Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Anadolija)
Federalna uprava policije podnijela je danas Tužilaštvu BiH izvještaj protiv muškarca čiji su inicijali R.Z. zbog sumnje da je zatvoreniku Dominiku Ilijaševiću omogućio korištenje vanzavodskih pogodnosti i bjekstvo iz Kazneno-popravnog zavoda Mostar.
R.Z. se sumnjiči da je ovo krivično djelo počinio u svojstvu odgovornog lica, koristeći položaj i ovlaštenja suprotno interesima i zadacima službe, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

On je osumnjičen da je odbjeglom zatvoreniku u više navrata omogućio nezakonito korištenje vanzavodskih pogodnosti i da mu nije izrekao adekvatne mjere nadzora za vrijeme korištenja tih pogodnosti, što je Ilijašević iskoristio i pobjegao iz BiH, te na takav način postao nedostupan organima BiH.

Ilijašević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća odbrane osuđen je za zločine nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, uključujući ubistva počinjena u selu Stupni Do.

On se 24. septembra nije vratio sa dopusta u zatvor, a nakon što je potvrđeno da je u Hrvatskoj, BiH je zatražila izvršenje sankcije u skladu sa sporazumom koji ima sa Hrvatskom.

Nezvanično, riječ je o Romeu Zelenici, direktoru KPZ-a Mostar.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...