Banja Luka
0

Direktor Uprave za geodetske poslove RS se ograđuje od Stojčinovića, Radojičić traži zaštitu gradske imovine

Piše: A. P.
(Foto: Klix.ba)
Nakon saznanja da je protiv sadašnjeg pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) RS Mirka Stojčinovića pokrenuta istraga, uprava se oglasila saopćenjem za javnost u kojem je navela da podržava akciju nadležnih organa, rekao je direktor RUGIP-a Miloš Komljenović nakon današnjeg sastanka s gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem, na kojem su potpisali sporazum o uspostavljanju novog digitalizovanog registra za Grad Banju Luku.

Komljenović je izbjegao direktno odgovoriti na naše pitanje da li će kao direktor RUGIP-a pokrenuti Stojčinovićevu smjenu.

“Svakako da podržavamo akciju MUP-a, tužilaštva, pa ako bude došlo do toga i suda, naravno da smo protiv takvih radnji koje mogu biti predmet krivičnog djela. Znam da se istraga vodi zbog nekoliko predmeta koje je Stojčinović vodio kao zamjenik pravobranioca RS za Grad Banju Luku, ovdje konkretno se radi o dva predmeta, iako je prema mom saznanju pokojna pravobraniteljica gospođa Novaković podnijela 12 prijava po nekim predmetima, gradonačelnik je isto dao informaciju, odnosno prijavu za nekih 10 predmeta, ja sam pristalica zakonitosti u radu i to sam rekao prvi dan kada sam stupio na ovu funkciju, uprava je organizacija od 850 ljudi, 48 je područnih jedinica, 14 kancelarija u RS, gdje se svi prvostepeni postupci rješavaju u područnim jedinicama, znači ima 48 šefova i oni su odgovorni za rad u prvom stepenu, ako govorimo u radu u prvom stepenu. Upravi se jedino prosljeđuju žalbe, a ja koliko sam razumio jučerašnju istragu nadležni pravobranilac je propustio da na određena rješenja u prvostepenom postupku uloži žalbu, u drugostepenom postupku da pokrene upravni spor i takva rješenja su onda postala i konačna i pravosnažna. Uprava postupa ako postoji druga strana, sa jačim pravom, ili nezadovoljne strane, tada uprava može donijeti samo konačno rješenje, nikada pravosnažno. O ocjeni zakonitosti rada uprave odlučuju nadležni sudovi, redovni i vanredni“, rekao je Komljenović.

Na pitanje kako je moguće da je Stojčinović sredinom maja imenovan za pomoćnika RUGIP-a, Komljenović kaže da se na javne konkurse Agencije za državnu upravu RS mogu prijaviti svi te da je pet ljudi u agenciji predložilo onog s najboljim ocjenama i Vlada RS ga je imenovala.

Gradonačelnik Banje Luke kaže da gradska administracija mora zaštititi svoju imovinu.

"Postojalo je mnogo postupaka u kojima se grad osjetio oštećenim i u kojima je upozorio na neke radnje u vezi s gradskom imovinom. Grad želi svoju imovinu nazad i da se uspore ili onemoguće svi nasrtaji na gradsku imovinu. Neka istražni organi u konkretnom slučaju rade svoj posao, a mi ćemo raditi svoj", rekao je Radojičić.

Objekt Naš dom, u Grčkoj ulici broj 4, u kojem je smješten Radnički univerzitet, pripada Gradu Banja Luka i nije bio predmet privatizacije za razliku od firme Naš dom koja jeste bila privatizovana, dodao je Radojičić.

"Ali budući da sam objekt nije bio predmet privatizacije, a nekim čudnim okolnostima je prešao na neku privatnu firmu, grad se sada nalazi u postupcima dokazivanja da je to i dalje naše vlasništvo", naveo je Radojičić.

Stojčinovića se tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, odnosno da je u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti Grad Banju Luku o ishodu pojedinih sudskih sporova, čime je drugim osobama omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upiše kao svoju.