|

Direktor ukazao na kriminal, a sada Nadzorni odbor propituje njegovo zaposlenje

Direktor ukazao na kriminal, a sada Nadzorni odbor propituje njegovo zaposlenje
163
Er. M.
6.11.2019. u 11:13
62
komentara
163

dijeljenja
Direktor ukazao na kriminal, a sada Nadzorni odbor propituje njegovo zaposlenje Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić pozvao na smanjenje naknada članovima odbora, Nadzorni odbor Zavoda Pazarić kod Sarajeva počeo je proces ispitivanja zakonitosti njegovog izbora.
Javnost u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko mjeseci ostala šokirana navodima koje je za govornicom Parlamenta Federacije BiH iznio direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić o stanju u ovoj javnoj ustanovi.

Salić je federalne parlamentarce pozvao da s tereta Zavoda Pazarić "skinu" ogromne naknade koje se svaki mjesec isplaćuju Upravnom i Nadzornom odboru. Njegovo obraćanje imalo je utjecaja na Vladu Federacije BiH koja je na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom je mjesečna novčana naknada za rad u Upravnom i Nadzornom odboru utvrđena za članove u visini 60 posto prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, a 80 posto za predsjednike.

U medijskim istupima Salić je ukazao na kriminal prošlog saziva Upravnog i Nadzornog odbora Pazarić, a čiji su pojedini članovi odlukom Vlade FBiH imenovani i u aktuelne odbore.

Simbolično, nakon ukazivanja na nepravilnosti u Zavodu Pazarić i zahtjeva za smanjenje naknada Nadzorni odbor počeo je ispitivati zakonitost izbora Salića za direktora utvrđujući navodne nepravilnosti vezane za njegovu stručnu spremu i radno iskustvo. Ovo je posebno zanimljivo jer je Salićevu prijavu prihvatila komisija koju je imenovao direktno ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača i koja je, ukoliko je dokumentacija bila nepotpuna, trebala biti odbačena.

Nadzorni odbor već je o svojim saznanjima obavijestio Drljaču, a koji je zahtjev za ispitivanje navoda Nadzornog odbora uputio Upravnom odboru Zavoda Pazarić.

Ovim povodom kontaktirali smo direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića koji nam je potvrdio da je jučer dobio poziv od ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače za sastanak.

"Obaviješten sam da je Nadzorni odbor navodno našao određene nepravilnosti u prijemu direktora. Međutim, upravo prijem i kompletnu proceduru provodi Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, tj. komisija koju je imenovao ministar Vesko Drljača. Dakle, s tom komisijom ja nemam nikakve veze", kazao je Salić.

Kako kaže, ako je i postojala bilo kakva greška u konkursnoj proceduri tu grešku napravila je Komisija za izbor od pet članova, a koja je razmatrala prijave 11 kandidata.

"Neko sada traži dlaku u jajetu. To je gospođa Dalila Efendić, supruga Adnana Efendića, koja misli da će na taj način prikriti kriminal. Dalila Efendić je bila u prethodnom Upravnom odboru zavoda, a sada je predsjednica Nadzornog odbora", rekao je Salić.

On je istakao da je ovo drugi pokušaj zastrašivanja kako bi se prikrio kriminal u zavodu najvljujući da će javnost za pet-deset dana dobiti šokantne vijesti o kriminalu u Zavodu Pazarić.

"Izvještaj je na više od 100 stranica. Ministar uopće ne kontroliše Upravni odbor, a ja više ne želim da šutim. Ovo su posljednji trzaji i ukoliko Vlada FBiH ne smijeni trenutni saziv Upravnog i Nadzornog odbora, dovest će se u pitanje djeca i štićenici. Ovdje nije riječ o meni, već o direktnom poslovanju Zavoda i odnosu prema djeci", kazao je Salić.

Salić je rekao da se sada po svaku cijenu gleda način na koji se on može smijeniti s pozicije direktora, pa čak i da mu se isplati odšteta, samo da bi oni uspjeli zadržati svoje fotelje i sakriti svoj kriminal.

"Ja dok god sam tu proganjat ću ih. Podići ću krivične prijave i dostaviti sve što imam protiv njih. Uspio sam da potaknem Vladu FBiH da im smanji naknade iako i dalje smatram da je naknada od 60 posto previsoka", poručio je Salić.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...