Prijetnja odlaskom ostaje
136

Direktor SIPA-e Darko Ćulum u prvom redu na sastanku o napuštanju institucija BiH, pružena podrška Dodiku

N. V.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac okupio je u Istočnom Sarajevu predstavnike Republike Srpske iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te Srbe iz državnih agencija, a u prvom redu na sastanku je bio i direktor SIPA-e Darko Ćulum.
Okupljanje Srba iz državnih institucija je bilo zatvoreno za javnost, a press konferenciji su mogli prisustvovati samo Srna, RTRS i Alternativna TV, dok su svi ostali mediji iz oba entiteta u BiH, vraćeni kući.

Na sastanku je bilo otprilike 50-ak ljudi, a pozvani su bili svi iz RS-a koji rade u Vijeću ministara BiH, kao i Srbi iz policijskih agencija na nivou BiH kao što su SIPA i OSA. Sudeći po fotografijama, među pripadnicima sigurnosnih agencija, prisutan je bio direktor SIPA-e Darko Ćulum.

Sastanak je završen, a mediji kojima je dozvoljen pristup, pišu da je usaglašen jedinstven stav - "lojalnost RS-u i očuvanje njenog ustavnog kapaciteta".

Košarac je ponovio još jednom da "ukoliko se nastave provokacije Christiana Schmidta, jedan od odgovora bit će povlačenje iz institucija BiH". To je navodno i usaglašeno s obzirom na to da je Košarac rekao da su zaposleni u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a iskazali punu podršku institucijama RS-a.

"Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički", istakao je Košarac.

Novi ministar finansija Srđan Amidžić je također stao u red za odbranu Dodika poručivši da optužnicu doživljava lično i uz tvrdnju da veliki dio ljudi u RS optužnicu također doživljava isto.

"Ovaj politički proces može se završiti samo na jedan način ukoliko želimo da ostanemo na ovim prostorima zajedno", rekao je Amidžić odabranim novinarima u Istočnom Sarajevu.