Predložena smjena
62

Direktor rudnika Zenica Nevzet Vršić: Ispoštovat ću Džindićevu odluku, on je moj šef

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić na današnjoj konferenciji za novinare povodom dešavanja u rudnicima Breza i Zenica je kazao kako će i sam danas zatražiti smjenu direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića koji je u kratkoj izjavi za Klix.ba kazao da će je ispoštovati.
Džindić je danas u Sarajevu kazao kako ne mogu dozvoliti da direktor u rudniku ima plaću 4.500 KM i da nema prijedlog za rješenje situacije te da će tražiti Vrškićevu smjenu i zabranu zapošljavanja u Elektroprivredu Bosne i Hercegovine.

U kratkoj izjavi za Klix.ba Vrškić je kazao kako je Džindić njegov šef i da će ispoštovati tu odluku ukoliko do toga dođe.

"Ja sjedim na upravi i gledamo šta ćemo dalje. To je njegovo pravo i može da traži moju smjenu, šta da kažem. On je moj šef, ne znam zašto ne bih to ispoštovao", kazao je Vrškić.

Podsjetimo, početkom januara ove godine rudari nisu željeli sići u zeničku Staru jamu, a na pitanje novinara portala Klix.ba da li je to za direktora problem, on je kazao da blokirani računi nisu problem. Sličnog stava je bio i prije nekoliko dana kada je u telefonskoj izjavi za Klix.ba poručio da nije u toku dešavanja u RMU Zenica.

Sastanak u Sarajevu je završen, a u poslijepodnevnim satima očekuje se povratak rudara u Zenicu, kada će im se obratiti Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Rudari koji su jutros sišli u jame u prvoj smjeni rudnika Stara jama i Stranjani kazali su da neće izaći na površinu dok se situacija u vezi s blokadom računa i pravima rudara ne ispoštuje, a da li će u rudnik sići druga smjena koja počinje u 15 sati, još nije poznato.