Zloupotreba položaja?
17

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić se sutra pred Sudom BiH izjašnjava o krivici

A. B.
Osman Mehmedagić i advokatica Senka Nožica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Osman Mehmedagić i advokatica Senka Nožica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH Osman Mehmedagić sutra će se pred Sudom BiH izjasniti o krivici za zloupotrebu službenog položaja.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila Senka Nožica, Mehmedagićeva advokatica.

"Na ročište su sutra pozvani i gospodin Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić i oni će se izjasniti o krivici. Gospodin Mehmedagić će pred sudom izjaviti da nije kriv", kazala nam je Nožica.

Na stranici Suda BiH je objavljeno da je ročište za izjašnjenje o krivici zakazano za 9:30 sati, a postupajuća sutkinja u ovom predmetu je Edina Hadžiomerović.

Muhamed Pekić je rukovodilac OSA-e i on je zajedno s Mehmedagićem optužen da su tokom augusta zloupotrijebili službeni položaj, kao i resurse i kapacitete ove agencije radi privatnih interesa. Fotografije i informacije su došle do anonimne osobe koja je podnijela krivičnu prijavu protiv direktora OSA-e.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Mehmedagića i službenika te agencije Muhameda Pekića u vezi sa slučajem izuzimanja snimka u poslovnici JP Pošta u naselju Alipašino Polje.

Tužioci sumnjaju da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti - Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana kontakta s uposlenicima OSA-e BiH.