Laureat kantona
288

Direktor Muzeja u Zenici Adnadin Jašarević: Od ovog se ne živi, ali se iskreno voli

E. M.
Adnadin Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnadin Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnadin Jašarević, aktuelni direktor JU Muzej Grada Zenice, jedan je od laureata Zeničko-dobojskog kantona kojem će na svečanoj Skupštini biti dodijeljena Plaketa za doprinos u oblasti društvene djelatnosti i umjetnosti.

Cultural Heritage Without Borders predložio je Adnadina Jašarevića za Plaketu kantona, a diplomirani žurnalista i direktor JU Muzej grada Zenica, koji ujedno obilježava i 30 godina stvaralaštva i promotivnog djelovanja u domenu umjetnosti kao književnik, crtač, kustos, novinar i menadžer u organizaciji umjetničkih programa.

Za svoja djela Jašarević je nagrađivan širom svijeta, njegov roman "Društvo tragača" uvršten je u obaveznu lektiru u FBiH, a jedini je književnik u historiji države koji je za jednu knjigu osvojio sve postojeće književne nagrade bosanske i regionalne, u ovom slučaju tri, a riječ je o knjizi "Tamoiza".

Prvi je i autor romana epske fantastike u historiji BiH. Svoj život osim književnosti, posvetio je i prvoj školi stripa koja je u BiH, odnosno u Zenici, djelovala od 1994. do 2022. godine.

Adnadin je i dugogodišnji direktor Muzeja grada Zenice te je čitav život posvetio historiji i kulturnom naslijeđu Zenice, kantona i naše države. Hiljade i hiljade programa, izložbi i brojni drugi poslovni rezultati su razlozi zašto je Skupština ZDK prihvatila ovaj prijedlog.

U razgovoru za Klix.ba Jašarević kaže da je ova nagrada potvrda da zajednica prepoznaje i cijeni njegov rad te da je kao takvu prihvata.

"Kruna moje karijere - nije. Svakako. Konačno, za književno stvaralaštvo zavrijedio sam do sad 14 nagrada, od kojih su dvije regionalne te za rad na zaštiti baštine dvije međunarodne nagrade", kaže Jašarević te dodaje:

"Iskreno, energije i snage jedva da imam da nastavim dalje. Radim jer ne znam drugačije. Kako znate, ili pretpostavljate, bavljenje umjetnošću i baštinom nije nešto od čega se može pristojni živjeti u BiH. Osim osobne satisfakcije da sam objavio knjigu ili uspio zaštititi nešto identitarno iz naše baštine, neke druge satisfakcije nemam."

Na kraju razgovora kaže da ljubavi za ovaj posao ima jer kako kaže, drugačije ne može da se voli svoj grad.

"Stvarno si ne bih mogao oprostiti kada ne bih učinio sve što je u mojoj moći da štitim i promoviram sve ono što Bosnu čini Bosnom i Bosance Bosancima. Zbog toga što smo svjedoci nacističkih pokušaja brisanja naše prošlosti, kojima se, koliko god nas bilo, neko mora suprostaviti. Djelovati samo iz pozicije osobnog dobra, a ne dobra zajednice, znači da će i to Vaše malo sebično dobro jednog dana nestati. Ili je to tako bar kada je riječ o pitanjima koja se tiču identiteta", poručio je Jašarević.

Na kraju je kazao da se vani ne može izaći bez lica jer vas niko ne bi prepoznao te da isto tako narod ne može bez prošlosti i umjetnosti, što će, kako kaže, reći mnogo više od lica koje će vas predstavljati širom dunjaluka.