Mjere opreza
24

Direktor Majčinog sela u Međugorju koje je u karantinu: Niko nije imao simptome zaraze

G. Š.
Majčino selo u Međugorju
Majčino selo u Međugorju
Nakon što je Majčino selu u Međugorju stavljeno u potpuni karantin kao i samostan redovnica zbog pojave koronavirusa u tom hercegovačkom kraju fra Dragan Ružić, direktor Majčinog sela tvrdi da u toj ustanovi niko od radnika i štićenika nije imao simptome koji bi ukazali na moguću zarazu koja je iznenada otkrivena.

''Istina je da su se tri djelatnice Majčina sela, inače časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, zadnjih deset dana, u Ustanovi nitko od djelatnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi ukazivali na moguću zarazu'', pojašnjava Ružić.

Stoga poručuje da je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je 'žarište ili izvorište' zaraze.

''Nakon što smo doznali za spomenute rezultate testiranja, po preporuci iz kantonalnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite odmah smo izvijestili općinsku epidemiološku službu te je mjerodavni epidemiolog odredio mjeru izolacije za cijelu Ustanovu. Istoj službi poslali smo popis djelatnika i štićenika koji su bili u kontaktu s testiranim djelatnicama. Stupili smo u vezu s Domom zdravlja u Čitluku kao i s Općinskom sanitarnom službom. Svi Centri za socijalni rad koji su nam povjerili štićenike uredno su obaviješteni o novonastalim prilikama kao i o stanju štićenika'', ističe Ružić.

Sad su kako navodi u iščekivanju daljnjih uputa i preporuka nadležnih tijela.

''Imajući u vidu posebno poslanje ove Ustanove kao i dobrobit štićenika, koja nam mora svima biti na prvom mjestu, sve molimo za razumijevanje i posebnu osjećajnost. Štićenici, iako se nalaze u ovoj Ustanovu, zaslužuju poštovanje i imaju pravo na dostojanstvo. Stoga svi smo u ovoj (ne)prilici pozvani odgovorno djelovati i svojim postupcima pomoći da se nadiđu nastale poteškoće'', naglasio je Ružić.

On se zahvalio svima koji su im u ovom vremenu iskazali potporu i spremnost za pomoć.

''Posebna hvala našim odgojiteljicama koje su spremno prihvatile četrnaestodnevnu danonoćnu službu i ostale sa štićenicima. Našim djelatnicama želimo brz i uspješan oporavak'', zaključio je Ružić.