{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor i firma "Nasko" optuženi za poreznu utaju pola miliona KM

10.7.2014. u 11:10
214
4
Direktor i firma "Nasko" optuženi za poreznu utaju pola miliona KM
214
Direktor i firma "Nasko" optuženi za poreznu utaju pola miliona KM
Tužilaštvo BiH
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nasmera Karića, zvanog Nasko, rođenog 16.08.1965. godine u Tuzli, nastanjenog u Gračanici, državljanina BiH i pravne osobe d.o.o. "Nasko" sa sjedištem u Orahovici, Gračanica.
Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe, u preduzeću "Nasko" sa sjedištem u Orahovici, Gračanica, u namjeri da izbjegne tačan obračun i prijavu PDV-a, te da ostvari nezakoniti povrat PDV-a, u svojim poslovnim knjigama prikazivao fiktivni promet tokom 2009. i 2010. godine, te evidentirao nabavke robe, uglavnom kafe i šećera u vrijednosti od oko tri miliona KM, sa ulaznim PDV-om u iznosu od 511 hiljada KM, od pravnih osoba - preduzeća koja nisu dostupna.

Na taj način osumnjičeni je davao lažne podatke kako bi prikazao ulazni PDV u većem iznosu, te je na taj način oštetio budžet i građane Bosne i Hercegovine za iznos od 511.209 KM.

Pravna osoba "Nasko" d.o.o. tereti se za raspolaganje nezakonitom imovinskom koristi u iznosu od 511.209 KM, koje je počinjenjem krivičnog djela za ovo preduzeće pribavio optuženi vlasnik i odgovorna osoba.

Optuženi Nasmer Karić tereti se da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa članom 54. KZ BiH, a pravna osoba d.o.o. "Nasko" društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu, Donja Orahovica bb, Gračanica, krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa članom 54. u vezi sa članom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: