BiH
214

Direktor i firma "Nasko" optuženi za poreznu utaju pola miliona KM

Klix.ba
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nasmera Karića, zvanog Nasko, rođenog 16.08.1965. godine u Tuzli, nastanjenog u Gračanici, državljanina BiH i pravne osobe d.o.o. "Nasko" sa sjedištem u Orahovici, Gračanica.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe, u preduzeću "Nasko" sa sjedištem u Orahovici, Gračanica, u namjeri da izbjegne tačan obračun i prijavu PDV-a, te da ostvari nezakoniti povrat PDV-a, u svojim poslovnim knjigama prikazivao fiktivni promet tokom 2009. i 2010. godine, te evidentirao nabavke robe, uglavnom kafe i šećera u vrijednosti od oko tri miliona KM, sa ulaznim PDV-om u iznosu od 511 hiljada KM, od pravnih osoba - preduzeća koja nisu dostupna.

Na taj način osumnjičeni je davao lažne podatke kako bi prikazao ulazni PDV u većem iznosu, te je na taj način oštetio budžet i građane Bosne i Hercegovine za iznos od 511.209 KM.

Pravna osoba "Nasko" d.o.o. tereti se za raspolaganje nezakonitom imovinskom koristi u iznosu od 511.209 KM, koje je počinjenjem krivičnog djela za ovo preduzeće pribavio optuženi vlasnik i odgovorna osoba.

Optuženi Nasmer Karić tereti se da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa članom 54. KZ BiH, a pravna osoba d.o.o. "Nasko" društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu, Donja Orahovica bb, Gračanica, krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa članom 54. u vezi sa članom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.